Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Královéhradecký kraj dostal 200 dávek vakcíny od Moderny

Do Královéhradeckého kraje tento týden dorazila vakcína firmy Moderna. Přišlo 200 dávek. Další větší zásilka této očkovací látky proti koronaviru se očekává příští týden. Dosud se v regionu očkovalo vakcínou Pfizer/BioNTech, té je ale nedostatek.

V kraji se očkuje na sedmi místech, kromě hradecké nemocnice i v pěti krajských nemocnicích a v soukromé ve Vrchlabí. "

Do krajské jičínské nemocnice v úterý dorazila první zásilka vakcíny Moderna v malém množství, konkrétně sto dávek. Další dodávky pro tento týden již nemáme přislíbeny," řekla dnes mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová. Očkováno bylo k dnešnímu dopoledni v krajských nemocnicích téměř 6.700 lidí.

Jedno balení vakcíny Moderna, které obsahuje sto dávek, dnes dopoledne obdržela také Fakultní nemocnice (FN) Hradec Králové. "Nemocnice touto vakcínou v nejbližších dnech začne očkovat vysoce rizikové chronické pacienty. Další dodávky vakcíny Moderna by měly dorazit příští středu a měly by být vyšší," řekl mluvčí nemocnice v Hradci Králové Jakub Sochor.

Očkovaní v kraji zpomalilo, ale pokračuje. Druhou fázi chce kraj rozjet v dubnu

Kvůli nedostatku vakcíny v Královéhradeckém kraji výrazně zpomalilo očkování seniorů a zdravotníků. Je totiž třeba pohlídat aktuálně dostupné dávky a rezervovat je na druhé kolo podávání vakcíny. K pondělku bylo vyočkováno necelých 14 tisíc dávek.

Situace v nemocnicích je stále napjatá

Situace v nemocnicích v Královéhradeckém kraji se nelepší, kromě vysokého počtu hospitalizovaných pacientů s covidem chybějí kvůli nemoci či karanténě stovky zdravotníků. Nevyšší tlak je nadále na Oblastní nemocnici Trutnov, v okrese Trutnov se několik týdnů šíří nákaza nejrychleji ze všech pěti okresů v kraji.

Dnes dopoledne se v nemocnicích v kraji léčilo zhruba 600 pacientů s covidem, z nich asi 130 bylo na intenzivních lůžkách. V pátek bylo v těchto nemocnicích 575 pacientů s covidem-19, z nich přibližně 120 na JIP.

V krajských nemocnicích bylo dopoledne hospitalizováno zhruba 360 pacientů s covidem-19, 64 na JIP, přičemž reálně jich je v intenzivní péči více. "Intenzivní péče je již poskytovaná i na standardních lůžkách. Momentálně je volné jedno intenzivní lůžko a 40 standardních. Nemocných je 244 zdravotníků, což je mírné zlepšení," uvedla dnes Chytilová. Podle ní se situaci v trutnovské nemocnici daří zvládat jen díky výpomoci jiných nemocnic v hradeckém kraji.

V hradecké nemocnic bylo dnes dopoledne asi 210 pacientů s covidem, z nich asi 60 na JIP. Ve vrchlabské nemocnici bylo dopoledne 30 covid pacientů, pět z nich na JIP. "Situace se mění každým okamžikem, spíše k horšímu," napsal dopoledne v SMS zprávě ředitel nemocnice ve Vrchlabí Michal Mrázek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, očkování, Královéhradecký, kraj, Hradec Králové, Moderna, vakcína, Královéhradecký kraj, COVID-19, Pfizer, BioNTech, Jakub Sochor, Vrchlabí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj dostal 200 dávek vakcíny od Moderny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.