Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Na Hromnice u nás zapalujeme svíce, v Americe věští počasí svišť Phil

V kalendáři asi nenajdete jiné datum, ke kterému by se vázalo takové množství pranostik. Na Hromnice o hodinu více, Hromnice – jara svíce anebo Na Hromnice musí skřivánek vrznout i kdyby měl zmrznout. Naši předkové dodržovali také řadu zvyků, hospodyně nesměly šít a lidé raději ani netančili.

Hromnice slavili naši předkové ještě před příchodem křesťanství. Staří Slované oslavovali boha Peruna, který se probouzel ze zimního spánku. Jako bůh hromů a blesků s sebou přinášel také první bouřky. Těm lidé věnovali zvláštní pozornost, podle historiků dokonce při prvním zahřmění poklekali a líbali zem. Doma poklízeli, před vraty zatnuli do země sekeru a zapalovali hranice. To všechno mělo pomoct jejich bohu vyhnat zlé duchy.

Křesťané si časem začali Hromnice vykládat jako Uvedení Páně do chrámu, kdy podle evangelia šli Josef s Marií zasvětit syna Bohu. Zde potkali mudrce, který jejich čtyřicetidenního syna označil za „světlo k osvícení pohanů“. Tohle proroctví pak dalo vzniknout symbolice světla a svěcením svící.

K čemu sloužily hromničky?

Věřící zapalovali posvěcené svíce při boučkách a hromobití, proto název hromničky. Podle pověr měly zapálené svíce ochránit dům před blesky a úrodu před nepříznivým počasím. V jednotlivých regionech se samozřejmě zvyky lišily. V Krkonoších se světily voskové svíčky, které se posléze zapalovaly u umírajícího nebo při silné bouřce. Stejně tak chránily před zasažením bleskem svěcené jehnědy spálené nad svíčkou posvěcenou na Hromnice. Kdo tento den překročil všechny prahy u dveří, aniž by se jich nohou dotkl, je chráněn před zasažením bleskem.

V moc hromničky věřili i hospodáři, kteří s nimi například obcházeli včelíny, aby byl dostatek medu. O druhém únorovém dni nesměli lidé nadávat, tancovat ani se smát.

To by nebyli Američané…

Už 135 let se v pensylvánském městečku Punxsutawney koná tradiční sviští předpověď. O co jde? Skandující davy a miliony televizních diváků sledují sviště Phila, když ráno vylézá ze své nory. Když se lekne svého stínu a uteče, je jasné, že zima jen tak neskončí. Jelikož se svišť ve více než sto případech vždy otočil směrem k noře, dávají ho teď páni ve fracích na podstavec a sledují jeho další kroky. Chlupatý meteorolog má pak na výběr dva svitky s předpovědí. Nutno dodat, že se ne vždy strefí.

Tato pro nás kuriózní tradice se stala i námětem populárního filmu s Billem Murraym - Na hromnice o den více. Kdy je jako televizní reportér pověřen natočením reportáže. Shodou náhod však uvízne v časové smyčcě a je nucen o svišti natáčet stále dokola.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ABC News

Štítky tradice, zvyky, Hromnice, rituály, jaro, svíčka, Amerika, Bill Murray

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Hromnice u nás zapalujeme svíce, v Americe věští počasí svišť Phil  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.