Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Krajští hasiči vyjížděli k rekordnímu počtu zásahů. Během loňského roku zachránili přes dva tisíce lidí

Hasiči v Královéhradeckém kraji loni zasahovali u rekordních 7659 událostí. Proti roku 2019 to znamenalo nárůst o 6,1 procenta, tedy o 440 událostí. K nárůstu významně přispěly zásahy a pomoci související s epidemií covidu-19, kterých loni bylo přes 400. Nejčastějším typem zásahu byla loni technická havárie. Dopravních nehod a požárů ubylo.

Hasiči v rámci epidemie distribuovali ochranné pomůcky a zdravotnický materiál, zřizovali dekontaminační místa pro vozidla složek IZS nebo dezinfikovali prostory. Na podzim hasiči zřídili mobilní odběrový tým, který odebral vzorky pro PCR testy na koronavirus od více než 1000 lidí a najezdil 13.000 kilometrů. "Pomáhali jsme také na odběrových místech v nemocnicích v Hradci Králové, Náchodě a ve Dvoře Králové," řekl ředitel krajských hasičů David Pouč.

Nemocnost a karantény kvůli nemoci covid-19 akceschopnost hasičů v kraji podle Pouče neomezují. Z 521 členů sboru a 41 občanských zaměstnanců jsou nyní mimo práci kvůli epidemii asi čtyři procenta lidí. "To je pro nás dlouhodobě udržitelný stav, který nám umožňuje plnit i věci nad rámec, třeba podporu odběrových týmů," uvedl Pouč.

Počet zásahů u technických havárií a pomocí loni vzrostl o 350 na 4140. Jde například o otevírání uzamčených prostor, odstranění popadaných stromů, měření koncentrací při podezření na únik plynu či vyproštění lidí z výtahů. Pokles zaznamenali hasiči u dopravních nehod, a to o 110 na 1553.

Méně bylo i požárů. Hasiči jich loni likvidovali 803, o 122 méně než v roce 2019. Nejčastější příčinou požárů byla nedbalost, která stála téměř za třetinou požárů. Z více než pětiny byly důvodem požárů technické závady. Při požárech loni zemřelo devět lidí, v roce 2019 bylo úmrtí osm.

Hasiči v kraji loni zachránili před hrozícím nebezpečím 2225 lidí, 796 lidí evakuovali a pomohli 1854 zraněným osobám. Při událostech, u nichž zasahovali hasiči, zemřelo 225 lidí, o 17 více než předloni. Nejtragičtější událostí loňského roku byla květnová srážka dvou aut u Černožic, při níž zemřeli tři lidé. Při všech zásazích se loni zranilo 11 profesionálních a osm dobrovolných hasičů.

GALERIE: Rok 2020 očima krajských hasičů

Středa, 30. prosince 2020, 16:08

V listopadu 2020 začal fungovat mobilní odběrový tým HZS Královéhradeckého kraje. Skupina složená z příslušníků – zdravotnických záchranářů a dalších hasičů asistentů pomáhala s prováděním odběrů vzorků na onemocnění COVID-19 především u občanů, kteří se
Návrat do práce? S negativním testem. Takto jsme pomohli se zajištěním odběrového místa pro pracovníky závodu Škoda Auto v Kvasinách v květnu 2020. Odběrové místo vyrostlo za naší technické podpory v Rychnově nad Kněžnou.

Nejnáročnější zásah? 

Pravděpodobně nejvíc zabrat dal hasičům požár haly firmy HAUK v Polici nad Metují na začátku května. „S rychle šířícími se plameny bojovalo celkem 16 jednotek požární ochrany, vyhlášen byl třetí stupeň požárního poplachu,"řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. Škoda se podle majitele objektu vyšplhala 155 milionů korun. "Tím se tato událost zapsala do historických tabulek HZS Královéhradeckého kraje jako čtvrtý největší požár v naší novodobé historii,“ . Na druhý svátek vánoční zasahovali u požáru v obci Velké Jesenice na Náchodsku. Vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, hasiči, koronavirus, 2020, Královéhradecký, kraj, záchrana, výjezd, bilance, požár, COVID-19, epidemie, Královéhradecký kraj, HAUK, Hradec Králové, Náchod, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajští hasiči vyjížděli k rekordnímu počtu zásahů. Během loňského roku zachránili přes dva tisíce lidí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.