Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

PŘEHLED: Královéhradecký kraj má lídry do říjnových sněmovních voleb

Největší politickou událostí roku 2021 budou říjnové volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. V Královéhradeckém kraji už mají jednotlivé politické strany jasno o svých lídrech. Většinou se jedná o současné poslance.

I v rámci sněmovních voleb vznikají v Královéhradeckém kraji velké koalice. Ta největší je složena z ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Lídrem se stane současný poslanec a starosta Trutnova Ivan Adamec. Další koalici vytváří Piráti a hnutí STAN, za ty do boje vyrazí poslanec Pirátů Martin Jiránek z Trutnova.

ČSSD vysílají z Královéhradeckého kraje současného starostu Náchoda a poslance Jana Birkeho. Za hnutí ANO by mohla opět jako lídr kandidovat poslankyně a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Hnutí SPD na strategii kampaně zatím stále pracuje. Konkrétní jména možných kandidátů strana zatím neuvedla. Poslanec SPD za hradecký kraj Zdeněk Podal o kandidatuře zatím neuvažuje. „V době nynější epidemie COVID-19 jsou důležitější věci než volby,“ domnívá se.

Jako první oznámili lídra zástupci Pirátů

Jako první svého lídra v Královéhradeckém kraji oznámili Piráti. „Cílem koalice Pirátů a STAN je volby v kraji vyhrát a získat čtyři poslanecké mandáty,“ řekl lídr kandidátky Marin Jiránek. Ve společné koalici se STAN obsadí Piráti i třetí a čtvrté místo kandidátky. Ty obsadí Tomáš Unger z Náchoda a Michal Čepelka z Broumova.

Hnutí STAN své kandidáty na vrchní pozice kandidátky teprve vybere. Jedním z favoritů je starosta Nové Paky Josef Cogan. Další možností je i bývalý primátor Hradce Králové a současný velvyslanec v Kuvajtu a Kataru Martin Dvořák.

ODS má velká očekávání

Velké ambice má do říjnových voleb i ODS, tomu se dařilo v posledních krajských volbách. Během nich skončili druzí, hned za ANO. Nakonec obhájili i post hejtmana, který dostal Martin Červíček.

I ODS proto v rámci trojkoalice obsazuje nejvyšší řádky budoucí kandidátky. Vedle lídra Ivana Adamce má politická strana své zástupce i na třetím a pátém místě. Na druhé pozici bude za koalici obhajovat post Pavel Bělobrádek. Ani v tomto případě však není seznam kompletní. „Celá kandidátka by měla být známá do konce února,“ řekl Adamec.

Poslední volby v kraji vyhrálo ANO

Hnutí ANO, které poslední sněmovní volby v kraji jasně vyhrálo se ziskem 32 procent hlasů, se sestavováním kandidátky začne zabývat v březnu po únorovém krajském sněmu. „Krajské předsednictvo dalo podporu na lídra Kláře Dostálové, která kandidátku vedla již v roce 2017,“ uvedla krajská manažerka hnutí ANO Darina Kricnarová. Před čtyřmi lety ANO v kraji získalo pět poslaneckých mandátů z jedenácti.

I přesto se Hnutí ANO v Královéhradeckém kraji dlouhodobě nedaří. Během voleb v roce 2020 se opakovala čtyři roky stará situace. Volby sice hnutí vyhrálo, ale díky tvorbě koalic nakonec skončilo v opozici. Dodnes se tak o krajských volbách v roce 2016 mluví jako o podvodu na voliče.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Bezděk | Zdroj ČTK

Štítky volby, sněmovna, Královéhradecký, kraj, přehled, koalice, politická, strana, kandidátka, lídr, Královéhradecký kraj, ANO 2011, Česká pirátská strana, ODS, Starostové a nezávislí, Ivan Adamec, volby do Poslanecké sněmovny PČR, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: Královéhradecký kraj má lídry do říjnových sněmovních voleb  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.