Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jičín si pochvaluje zřízení informační linky pro seniory. Nyní město připravuje očkovací centrum

Po spuštění registračního systému očkování pro lidi starší 80 let město Jičín zavedlo informační linku. Na tu mohou volat senioři, kteří si nevědí rady s online registrací. Pokud si o to senior požádá, pošle za ním radnice pracovníka sociálních věcí. Ten ho registrací provede.

Od začátku provozu informační linky o pomoc poprosilo 74 lidí. Podle vedení radnice tak nová linka naplnila očekávání. Na dvě telefonní čísla mohou senioři volat každý všední den od 8:00 do 17:00.

Telefonní čísla 493 545 234 a 493 545 246 slouží výhradně k pomoci seniorům, kteří se chtějí registrovat k očkování. Pro ostatní dotazy je třeba kontaktovat celostátní linku 1221. „Městský úřad Jičín není provozovatelem systému registrace a má pouze uživatelský přístup, proto nemůže řešit například technické otázky,“ řekl mluvčí radnice v Jičíně Jan Jireš.

Informační linku, na které mohou senioři žádat o pomoc s registrací, zřídil i Královéhradecký kraj. Ta je dostupná každý všední den od 9:00 do 15:00. Jen během prvního dne fungování se na ni obrátilo několik stovek lidí.

„Lidé, kteří nemají přístup k internetu nebo jim s registrací nemohou pomoci blízcí a nedovolají se na centrální informační koronavirovou linku 1221, mohou využít krajskou informační linku na telefonním čísle 495 817 110, kde získají ty nejdůležitější informace, a třeba i pomoc s registrací,“ informoval hejtman Martin Červíček (ODS).

Jičín začíná spolupracovat s Českým červeným křížem

Vedení města se rozhodlo navázat spolupráci s Českým červeným křížem, který by měl koordinovat dobrovolníky. „Jde o výpomoc v nemocnicích a zdravotnických zařízeních nebo o pomoc vůči seniorům,“ vysvětluje Jireš.

Oblastní spolek Českého červeného kříže bude mít zájem o dobrovolníky ze všech oborů. Není tak nutné, aby měli případní dobrovolníci zdravotnickou nebo lékařskou praxi. Spolek je rozdělí na takové pozice, které budou odpovídat jejich zkušenostem. Zájemci se mohou hlásit na e-mailové adrese jicin@cervenykriz.eu.

PŘEHLEDNĚ: Kde v Královéhradeckém kraji vzniknou velká očkovací centra?

Jednotlivé kraje v České republice připravují vlastní očkovací strategii, výjimkou není ani Královéhradecký kraj. Ten chce zřídit až deset očkovacích center v kraji. To největší by mělo vzniknout přímo ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.

Město připravuje očkovací centrum na stadionu

V těchto dnech je v Jičíně podávaná vakcína pouze v nemocnici. Radnice však připravuje velkokapacitní očkovací centrum, které vznikne na zimním stadionu. „Celoplošné očkování bude zřejmě zahájeno na začátku druhého čtvrtletí. V Jičíně bude očkovací centrum na zimním stadionu,“ dodal mluvčí radnice.

Podle hejtmanství bude v druhé vlně očkování dodáváno 14.400 vakcín měsíčně. Jejich distribuci bude v Jičíně zařizovat až šest očkovacích týmů. Stejně velké očkovací centrum má vzniknout i na zimním stadionu v Trutnově a Společenském centru v Rychnově nad Kněžnou.

Ohodnoť článek

Foto FB: Královéhradecký kraj

Štítky Jičín, Královéhradecký, kraj, linka, očkování, covid-19, koronavirus, pomoc, registrace, online, očkovací centrum, radnice, Český červený kříž, Martin Červíček, ODS, Společenské centrum v.o.s., Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín si pochvaluje zřízení informační linky pro seniory. Nyní město připravuje očkovací centrum  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.