Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na jilemnické náměstí po roční pauze dorazil Krakonoš. Sněhovou sochu opět vytvořil výtvarník Josef Dufek

Krkonošská Jilemnice má po dvou letech na náměstí sněhovou sochu Krakonoše. Opět ji vytvořil výtvarník Josef Dufek, letos měl k ruce tři pomocníky. Letošní Krakonoš se od předchozích odlišuje tím, že v ruce nemá klobouk ani fajfku, větší je vesnice vedle něj a jsou tam i smrčky. Je ale nižší než obvykle, na výšku má socha podle Dufka necelých šest metrů.

„Je asi nejmenší z těch, co jsem vytvořil. Bohužel zklamala technika," uvedl Dufek. Obvykle využívaný stroj s devítimetrovou rukou je podle něj v opravě a k navršení kupy se podařilo sehnat mechanizaci jen s pětimetrovou rukou. „Hlavu aspoň do šesti metrů jsme museli doházet," uvedl Dufek, který sněhovou sochu na náměstí vytváří každoročně už bezmála čtvrtstoletí. V minulosti míval Krakonoš na výšku i osm metrů.

Letos pro tvoření sochy nebyl ani úplně vhodný sníh. „Je to prašan, z toho se nedá tvarovat," řekl Dufek. Pomohli mu hasiči, kteří hromadu postříkali vodou. Dufek se snaží, aby každý rok vypadal pomyslný vládce hor trochu jinak. Letos nedrží v levé ruce klobouk ani fajfku, má ji jen položenou přes koleno. Sedí s roztaženýma nohama u sněhové vesničky s asi deseti chaloupkami a více než metr vysokým kostelem s věží. Je tam vytvarováno i kolem deseti sněhových smrčků. „Když zasněží, tak to vypadá opravdu jak zasněžený smrk," dodal výtvarník.

Krakonoš v Jilemnici

Obří sněhové sochy Krakonoše jsou s Jilemnicí spojené už více než 100 let. První dochovaná fotografie je z roku 1912. Krakonoš byl tehdy stojící. Dufek sněhové sochy na náměstí vytváří od roku 1997, pokud je dostatek sněhu. Za uplynulé roky se to nepovedlo jen třikrát, naposledy loni. „Jednou jsem ze zbytku sněhu udělal takové chaloupky uprostřed náměstí a pak se jednou stalo, že jsem sice Krakonoše postavil, ale druhý den přišla obleva s deštěm a roztál," uvedl už dříve Josef Dufek. Obvykle Krakonoše vytváří Dufek v polovině ledna. Toto období považuje za nejlepší, aby socha na náměstí vydržela alespoň dva až tři týdny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jilemnice

Štítky Krakonoš, Jilemnice, zima, Josef Dufek, socha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jilemnické náměstí po roční pauze dorazil Krakonoš. Sněhovou sochu opět vytvořil výtvarník Josef Dufek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.