Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Soud odročil líčení s aktivisty, kteří navrtali plášť chladící věže chvaletické elektrárny

Aktivisté skupiny Greenpeace v říjnu 2016 protestovali proti chvaletické elektrárně a během protestů navrtali plášť chladící věže. Škodu uhradili, ale odmítají, že by navrtání způsobilo elektrárně poruchu. Soud líčení odročil.

Okresní soud v Pardubicích včera vyslechl obžalované a soudního znalce a následně odročil líčení s ekologickými aktivisty, kteří v říjnu 2016 protestovali proti elektrárně Chvaletice. Líčení bude pokračovat 27. ledna.

Obvinění ze skupiny Greenpeace protestovali proti úpravám v elektrárně, které musely být provedeny, aby mohl být prodloužený její provoz. „Úředníci Pardubického kraje vedli řízení o elektrárně v režimu nepodstatné změny bez účasti veřejnosti a bez vyhodnocení vlivů na životní prostředí. Navíc zvolené technologie jsou nedostatečné pro ochranu ovzduší,“ upozorňuje mluvčí aktivistů Lukáš Hrábek.

Aktivisté proto v rámci protestu vyvěsili na chladící věž transparent“ Již brzy mimo provoz?”. Jenže při jeho rozprostření navrtali venkovní plášť chladicí věže, aby do něj mohli kvůli své bezpečnosti umístit kotevní body.

Elektrárna byla v době protestu uzavřená, z části kvůli probíhající rekonstrukci a zčásti kvůli dřívějšímu požáru. „Již dva týdny po protestu – okamžitě po skončení stavebních prací – přitom věž najela na plný výkon, aniž by byly provedeny jakékoli opravy pláště chladicí věže. I podle tehdejšího vyjádření ředitele elektrárny Luboše Pavlase protest neohrozil provoz elektrárny a opravy bylo možné realizovat za chodu. Přesto jsou aktivisté a aktivistky obviněni, že způsobili elektrárně poruchu,“ uvedl Hrábek.

Obžalovaní aktivisté v listopadu odmítli přistoupit na dohodu o vině a trestu, kterou jim nabídl státní zástupce. „Aktivisté a aktivistky uznali, že nechtěně způsobili během protestu škodu na zařízení a uhradili ji v plné výši. Nesouhlasí ovšem s právní kvalifikací svého činu a s tím, že podle ní měli elektrárně způsobit poruchu, a proto dohodu odmítli a chtějí se proti obvinění bránit u soudu,“ říká Hrábek. Maximální trestní sazba je v tomto případě šest let vězení, ale vzhledem k povaze případu a bezúhonnosti aktivistů státní zástupce v dohodě o vině a trestu navrhoval peněžitý trest, nikoli odnětí svobody.

„Státní zástupce tvrdí, že se opravy elektrárny kvůli poruše po protestu protáhly i za dobu nucené odstávky, k níž původně došlo kvůli rozsáhlému požáru. Z prohlášení zástupců elektrárny Chvaletice do médií a z jejích tiskových zpráv ovšem vyplývá, že byla uvedena do provozu hned po skončení oprav a že byl provoz v ní obnoven i včetně věže, na níž se protestovalo,“ uvádí Hrábek. Právě proto aktivisté odmítli přistoupit na dohodu.

“Ani při včerejším jednání nebyla u soudu vyřešena zásadní otázka, jestli elektrárna byla po protestu ve stavu poruchy, či nikoli. Soudní znalec nicméně připustil, že pokud byla elektrárna uvedena do provozu, nemohlo se jednat z technického hlediska o poruchu. Obhajoba proto nadále trvá na tom, že k poruše nedošlo,“ uvádí mluvčí aktivistů.   

Aktivisté také upozorňují, že nainstalované technologie jsou stejně nedostatečné, protože nejsou schopné plnit přísnější emisní limity platné od roku 2021. „Provozovatelé elektrárny proto kvůli prachu museli vyměnit nově nainstalované elektrostatické odlučovače popílku za látkové filtry a pro oxidy dusíku a rtuť si žádají o výjimku. Z rozhodování o výjimce byli před rokem odvolání úředníci Pardubického kraje, protože je Ministerstvo životního prostředí označilo ve vztahu k elektrárně za podjaté. Výjimku pak elektrárně udělili úředníci Olomouckého kraje, ekologické organizace se proti ní odvolaly,“ uzavírá Lukáš Hrábek.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Greenpeace

Štítky ovzduší, elektrárna, Chvaletice, protest, Greenpeace, soud, oprava, Pardubický kraj, Pardubice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud odročil líčení s aktivisty, kteří navrtali plášť chladící věže chvaletické elektrárny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.