Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

POLITICKÁ PRIORITA: Jakým směrem se bude komunální politika ubírat v roce 2021?

Hradecká Drbna se pravidelně ptá na aktuální témata jednotlivých zastupitelských klubů. A to jak ve vedení Královéhradeckého kraje, tak Hradce Králové. Dnes jsme se rozhodli oslovit oba tyto subjekty. Lídři jednotlivých politických stran dostali stejnou otázku a prostor, představit své priority pro rok 2021.

OTÁZKA: Může představit priority vašeho zastupitelského klubu pro rok 2021?

Za krajské kluby neodpověděli tyto zastupitelské kluby: Martin Červíček (ODS), Martina Berdychová (Východočeši), Pavel Bulíček (Piráti), Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Aleš Cabicar (TOP09), Tomáš Pikola (LES), Pavel Plzák (ANO), Alena Pajherová (SPD)

Za zastupitelské kluby ve vedení Hradce Králové neodpověděli: Pavel Marek (ANO), Zdeněk Fink (HDK), Martin Soukup (ODS), Aleš Dohnal (Piráti), Adam Záruba (Změna pro Hradec), Anna Maclová (Koalice pro Hradec), Lubomír Štěpán (KSČM).

Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce.


Zdeněk Fink (HDK) | Královéhradecký kraj

V posledních týdnech nemyslím na nic jiného, než jak omezit a postupně zastavit pandemii. I dnešní den jsme na čele nově nakažených na celém světě v týdenním průměru na 100 000 obyvatel. Máme přeplněné oblastní nemocnice, záchranná služba je u konce sil. Personál v nemocnicích vyčerpaný. Situace je skoro zoufalá. Do toho chystáme vakcinaci, kde naše vláda kopýtek opět zaspala. Nemyslím na nic jiného a je to moje absolutní priorita.

Rudolf Cogan (STAN) | Královéhradecký kraj

Překonání COVID-19 v provozu nemocnic, domovů pro seniory a středních škol. Příprava velkých investičních akcí – projekty, stavební povolení, soutěže. Perfektní čerpání dotací, které teď nabízí stát i EU v souvislosti s COVID-19. Příprava pro čerpání dotací v rámci programového období EU 2021 – 2027. Výběr železničního dopravce pro vlaky objednávané krajem. Dálnice do Jaroměře, a příprava dál k hranicím

Jiří Štěpán (Spolu pro kraj) | Královéhradecký kraj

Naší prioritou je nadále pracovat pro Královéhradecký kraj a rozvíjet ho jako celek. Zásadní je pro nás rozvoj nemocnic v majetku kraje. Nejen stavební rozvoj, který potřeba ve všech nemocnicích, ale i rozvoj personálu. Stejně tak je to sociální oblast a oblast školství a dopravy. Právě kraj má do personálu investovat nemalé prostředky, nejen v rámci platů, ale i v rozvoji jeho kompetencí a i stabilizace personální situace v jednotlivých institucích. Součástí priorit je i ochrana životního prostředí.

Je dále nutné, aby se nezapomínalo na oblasti, které nejsou v centru zájmu a abychom podporovali spolky. a sdružení v jejich činnosti. Právě činnost spolků a sdružení, která jsou na vesnicích hybatelem společenského života je zcela zásadní. Právě hasičská sdružení, myslivci, rybáři, kulturní spolky mají mít od kraje právě v době koronaviru významnou podporu a nikoliv, aby byla omezována.

Martin Hanousek (Zelení) | Hradec Králové

Podařilo se nám získat dotaci na zpracování Adaptační strategie města na zmírnění dopadů klimatické změny – v roce budeme hledat nápady do strategie i připravovat konkrétní projekty na doplnění stromů a zeleně, využití dešťové vody, nové tůně atd. Chci do procesu zapojit i obyvatele jednotlivých městských čtvrtí. Zásadně chci pokročit v přípravě revitalizace Piletického potoka a využití navazující tzv. Severní zóny pro bydlení. Prioritou pro Změnu pro Hradec a Zelené je také příprava provozu domu s odlehčovací službou v Honkově ulici, který by měl být koncem tohoto roku dostavěn. Letos by také měly být zahájeny rekonstrukce škol – MŠ Třebechovická, MŠ Lužická a ZŠ Svobodné Dvory. Zásadní je pro nás, aby se připravovali další rekonstrukce škol a školek. Doufám, že v roce 2022 začne zásadní přístavba ZŠ Úprkova. Chtěl bych se také zaměřit na podporu začínajících učitelek a učitelů – například formou příspěvku na bydlení, které Hradci je extrémně drahé.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB: Statutární město Hradec Králové | Zdeněk Puš

Štítky politická korida, Hradec Králové, Královéhradecký, kraj, zastupiteský, klub, plán, priorita, rok, 2021, vyjádření, politika, Královéhradecký kraj, nemocnice, ODS, Česká pirátská strana, ANO 2011, Zdeněk Fink, Hudební divadlo Karlín, Evropská unie, COVID-1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ PRIORITA: Jakým směrem se bude komunální politika ubírat v roce 2021?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.