Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nárůst nemocných v kraji zpomalil. Nejrychleji se nákaza šíří na Trutnovsku

Velice opatrný optimismus, i tak by se dala pospat situace v Královéhradeckém kraji. Počet aktivních případů COVID-19 sice stále stoupá, ale zpomaluje. Aktuálně je v Královéhradeckém kraji 9.846 potvrzených případů. To je o 649 více než minulý týden. Celorepublikově se vir nejrychleji šíří na Trutnovsku.

Index rizika v rámci systému PES je pro celou Českou republiku na hodnotě 86, ty na čtvrtém stupni. 

"Žádné relevantní vysvětlení pro situaci v okrese Trutnov nemáme, jedná se o plošné nárůsty počtu pozitivních," řekla mluvčí Krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.

Podle ministerstva zdravotnictví patří Trutnovsko k regionům, kde se nákaza šíří nejrychleji v celé České republice. Stát však používá jinou metodiku počítání než krajské hygienické stanice. Podle té, zde za posledních sedm dní přibylo zhruba 1.136 případů na sto tisíc obyvatel.

Podle čísel krajských hygieniků a pohledem na aktivní případy je Trutnovsko až druhým nejzasaženějším regionem. Nejvíc potvrzených (a zároveň aktivních) případů COVID-19 je na Hradecku. Celkem 3.020.

Aktuální počet pozitivních případů v Královéhradeckém kraji:
(aktuální počet / rozdíl za poslední týden)
  • Hradecko – 3.020 (-270)
  • Trutnovsko – 2.257 (+136)
  • Náchodsko – 1.926 (+398)
  • Rychnovsko – 1.447 (+38)
  • Jičínsko – 896 (+47)

Aktuálně je v Královéhradeckém kraji 9.846 aktivních případů. 714 lidí od začátku pandemie s COVID-19 zemřelo, přes 41 tisíc se jich uzdravilo. Situace v Královéhradeckém kraji patří mezi nejhorší v republice.

Nápor na nemocnice zůstává

Největší problém pandemie v těchto dnech způsobuje v nemocnicích. Jen za poslední týden musela zařízení v kraji hospitalizovat dalších 53 pacientů s virem COVID-19. Podle serveru hlidacstatu.cz je aktuálně v nemocnicích v regionu 492 covid pacientů.

22 z nich je bez příznaků, 123 v lehkém stavu, 123 ve středně těžkém stavu a 126 ve stavu těžkém. Na všech jednotkách JIP a ARO zůstává volných pět lůžek pro covid pacienty. Lůžka s klasickým kyslíkem zůstávají volná čtyři.

 

Náchodská nemocnice potřebuje pomoc, vzkazuje na sociálních sítích starosta Náchoda

Náchodská nemocnice potřebuje POMOC. Tak začíná výzva náchodského starosty Jana Birkeho (ČSSD) na svém Twitteru. Podle jeho vyjádření je nemocnice na samotné hraně kapacity. Nemocnice je doslova závislá na pomoci armády. Pokud by vojáci odpadli,...

Královéhradecký kraj se proto snaží rozšiřovat lůžka i mimo nemocnice. Připravených je například několik desítek lůžek pro pacienty s mírnějšími příznaky. Ty se mohou aktivovat v lázeňských zařízeních nebo léčebnách dlouhodobě nemocných.

"S Janskými Lázněmi jsme se nejprve začali bavit o 30 lůžkách, ale definovali jsme si, že těch lůžek může být daleko více. Takto se bavíme o všech zařízeních, která přicházejí v úvahu. Proto věřím, že kdyby nepříznivý trend z hlediska zatíženosti nemocnic pokračoval, zvládneme to," řekl hejtman Martin Červíček (ODS).

Nákaza se šíří i v sociálních službách

V těchto dnech je nakaženo zhruba pět procent klientů sociálních služeb a domovů pro seniory. Celkem tak bylo pozitivně otestování 169 klientů. Nákaza se potvrdila celkem ve 13 zařízeních v celém Královéhradeckém kraji. V karanténě je v těchto dnech zhruba osm procent personálu.

K nejvíce zasaženým v kraji patří Domov pro seniory Trutnov, v němž nákaz přibývá jak u klientů, tak u personálu. "Na úseku přímé péče se podařilo situaci stabilizovat odbornou personální výpomocí pracovníků v sociálních službách. K výraznému personálnímu oslabení dochází nyní na úseku zdravotním," řekla Martina Svatoňová z kanceláře hejtmana.

Zasažen koronavirem je stále také Domov Dolní zámek v Teplicích nad Metují na Náchodsku. Tam je podle zástupců kraje situace stabilizovaná. V Domově důchodců Zdislava v Třebechovicích pod Orebem na Hradecku, který zažil těžké chvíle mezi svátky, se situace již zlepšuje, podobně jako v domově pro seniory Centrum sociálních služeb Naděje Broumov.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky přehled, týden, PES, Královéhradecký, kraj, COVID-19, koronavirus, pandemie, domov, důchodců, nemocnice, obsazenost, vytíženost, Královéhradecký kraj, okres Trutnov, infekční onemocnění, Krajská hygienická stanice, Česko, Trutnov, Ministerstvo zdravotnict

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nárůst nemocných v kraji zpomalil. Nejrychleji se nákaza šíří na Trutnovsku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.