Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Domov důchodců U Biřičky dostane nový pavilon. Kapacitu zvýší téměř o stovku

Královéhradecký kraj připravuje rozšíření Domova důchodců U Biřičky. Počítá se s přístavbou nového pavilonu, rekonstrukci kuchyně a prádelny. Celková kapacita stoupne ze současných 320 lůžek na rovné čtyři stovky.

„Zpracovatel studie nám v lednu předloží tři varianty podoby nového pavilonu. Z nich vybereme nejvhodnější, kterou projektanti dále rozpracují a na přelomu dubna a května začnou s vypracováním dokumentace pro územní rozhodnutí,“ říká první námětek hejtmana Pavel Bulíček (Piráti).

Po dostavbě nového pavilonu bude třeba přesunout některá lůžka. V nové budově jich vznikne 120, ze starých prostorů naopak některá zmizí. Nová budova se bude pravděpodobně skládat z dvoulůžkových pokojů se sdílenou koupelnou. V případě této varianty by měl každý klient výhled z okna.

„Záměrem na rozšíření kapacity domova U Biřičky naplňujeme dlouhodobou strategii Královéhradeckého kraje navyšování počtu lůžek v pobytových zařízeních sociálních služeb. Reagujeme tím na nepříznivý demografický trend stárnutí populace,“ vysvětluje náměstkyně Martina Berdychová (Východočeši).

Stavbou nového pavilonu vznikne i lepší propojení jednotlivých budov. Součástí rekonstrukce bude i výměna inženýrských sítí v celém areálu, vytvoření zásobovacích tras a vybudování odpočinkového prostoru v areálu domova.

Kraj rozšiřuje i domov důchodců v Lamperticích

Královéhradecký kraj souběžně rozšiřuje i kapacitu domova důchodců v Lamperticích. 52 nových lůžek by mělo vzniknout rekonstrukcí dvou objektů staré ubytovny v Žacléři. Hejtmanství se podařilo na tuto stavbu získat dotaci ve výši 61 milionů korun. Celkové náklady jsou ve výši 145 milionů.

„Každý klient bude mít například vlastní přístup na internet, svoji televizi a bude moci používat moderní komunikační prvek klient – sestra. Mezi další inovativní kroky řadíme vybudování indukční zvukové smyčky ve společenské místnosti, která zajistí lepší funkci naslouchadel,“ dodává Berdychová.

Ohodnoť článek

Foto KU Královéhradeckého kraje

Štítky Biřička, domov, důchodců, rekonstrukce, rozšíření, kapacita, projekt, soutěž, pavilon, domov pro seniory, Královéhradecký kraj, Martina Berdychová, Pavel Bulíček, Česká pirátská strana, Východočeši, Lampertice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domov důchodců U Biřičky dostane nový pavilon. Kapacitu zvýší téměř o stovku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.