Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Úřady v kraji budou muset povolit vstup se zbraní, nebo pořídit trezor na jejich uložení. Počítá s tím novela zákona o zbraních

Přibližně v polovině února vejde v platnost novela zákona o zbraních. Součástí ní je i bod, který nařizuje orgánu veřejné moci umožnit „uložení zbraně v případě vynucování vstupu beze zbraně“. Některé úřady tak budou muset pořídit trezory pro držitele krátkých zbraní.

Zjednodušeně lze říct, že mají úřady dvě možnosti. Ta první je povolit vstup lidem, kteří u sebe skrytě nosí legálně drženou zbraň. Druhou možností je pořídit trezor, do kterého půjde krátká zbraň (pistole) bezpečně uložit. Nové nařízení se bude týkat magistrátů i městských a krajských úřadů.

„Jde o sjednocení odlišných postupů. Už v současnosti je v mnoha budovách veřejných institucí umožněno u vstupu vedle bezpečnostního rámu nebo kontroly uschovat nošenou zbraň v trezorových schránkách,“ vysvětluje člen představenstva sdružení na ochranu práv majitelů zbraní Jakub Engelmajer. Mezi tyto budovy dlouhodobě patří například Poslanecká sněmovna nebo některé soudy.

V Královéhradeckém kraji pořídí trezor pouze hejtmanství

O zakoupení trezoru zatím uvažuje pouze Krajský úřad Královéhradeckého kraje. Krátkou zbraň půjde uložit hned vedle recepce, kde bude trezor pod dohledem ostrahy úřadu. „V tuto chvíli platí volný vstup do úřadu, návštěvy neprochází bezpečnostními rámy. Nutno podotknout, že civilní držitel zbrojního průkazu dle současného znění zákona o zbraních nesmí zbraně a střelivo nosit viditelně,“ doplňuje hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS). Podle střelecké komunity by bylo ideální mít vedle trezorů na zbraň i vybíjecí zařízení.

Naopak v budově Magistrátu města Hradec Králové trezor nenajdeme. V rámci zákonných pravidel (skryté nošení) je do budovy vstup se zbraní povolen. „O případných změnách se zatím neuvažuje, a to ani v souvislosti s novelou zákona o zbraních. Nebude tedy nutné řešit způsob ukládání zbraní,“ potvrdila redakci mluvčí radnice Kateřina Šmídová.

Jistou výhodu má například městský úřad v Trutnově. Ačkoliv vstup se zbraní do budovy nikdo nekontroluje, je možné si ji bezpečně odložit. „V budově městského úřadu sídlí Městská policie Trutnov, tudíž případné uložení zbraně je možné projednat s nimi,“ vysvětlila mluvčí radnice v Trutnově Michaela Dědková.

V Hradci Králové se bude novela zákona o zbraních týkat například i Univerzity Hradec Králové, Krajského i Okresního soudu, Okresního státního zastupitelství, Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje nebo škol.

Nové nařízení střelecká komunita vítá. „Zvyšuje obecnou bezpečnost všech občanů tím, že umožní řádné a zajištěné uložení krátké zbraně; namísto dosavadního častého řešení odložení zbraně například v autě, šatní skřínce a podobně. To znamenalo vystavení se vyššímu riziku ztráty či krádeže zbraně,“ dodává Engelmajer. Zároveň říká, že novela zákona podpoří ochranu měkkých cílů a bude fungovat jako odstrašující prvek, kdy si případný útočník nebude moci být jistý tím, že v daných prostorách budou jeho plánované oběti odzbrojeny.

V Královéhradeckém kraji stoupá počet legálně držených zbraní. Nosit jí u sebe může každý padesátý

V Královéhradeckém kraji se za poslední čtyři roky počet držitelů zbrojních průkazu nikterak zásadně nezvedl. Stále se však zvyšuje počet legálně držených zbraní. Těch je aktuálně v Královéhradeckém kraji 47.778 kusů. Ty jsou rozdělené mezi...

Právo nosit zbraň by mělo být zachováno, shodují se politici

O tom, zda by měli civilisté nosit zbraň, se ve společnosti dlouhá léta vedou spory. Jedna skupina tvrdí, že je to nepotřebné, ba i nebezpečné. Druhá poukazuje na to, že je to právo každého. Většina politiků v Královéhradeckém kraji se shoduje na tom, že by mělo být toto právo zachováno.

Například primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS) je přesvědčen o tom, že by držení zbraně civilisty nemělo být paušálně omezováno. Zároveň ale upozorňuje na to, že je třeba přísná regulace lidí, kteří zbraň mohou legálně získat. „Zbraň by měla vlastnit osoba, která splňuje určité psychologické předpoklady, má k tomu i objektivní důvod a dokáže zajistit veškerá bezpečnostní opatření spojená s ukládáním zbraně. Dodržování těchto podmínek by mělo být pravidelně ověřováno,“ vysvětluje.

Zároveň dodává, že je třeba ke zbrani přistupovat s rozvahou, respektem a zodpovědností. Podle jeho slov může zbraň v nesprávných rukách skončit katastrofou.

"Vlastnit zbraň považuji za jeden ze základních principů demokratické společnosti. Jen nedemokratické či diktátorské režimy se bojí, že by jejich občané mohli být ozbrojeni. Pokud člověk vlastní zbraň a zachází s ní v souladu se zákonem a dodržuje veškerá bezpečnostní opatření, tak je to v pořádku,“ napsal Hradecké Drbně starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky zbraň, úřad, zákon, novela, skryté nošení, trezor, držitel, LEX, úschovna, Královéhradecký, kraj, Královéhradecký kraj, Trutnov, ODS, právo, Poslanecká sněmovna ČR, Hradec Králové, Martin Červíček, Alexandr Hrabálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úřady v kraji budou muset povolit vstup se zbraní, nebo pořídit trezor na jejich uložení. Počítá s tím novela zákona o zbraních  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.