Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hamáček chce znát vytíženost krematorií. To v Královéhradeckém kraji jede na 85 procent kapacity

V Královéhradeckém kraji je jediné krematorium v Jaroměři. V běžném provozu zpopelní zhruba 300 zesnulých měsíčně. Podle vedení krematoria se od listopadu zpopelňuje zhruba o 50 procent těl více. Zařízení je tak na 85 procentech své kapacity. Do pátku má Ústřední krizový štáb dostat kvůli nárůstu zemřelých statistiku vytíženosti krematorií v jednotlivých krajích.

"Stíháme, krematorium jede. Kapacita krematoria je pro Královéhradecký kraj dostatečná. Běžně jedeme na jednu pec, nyní máme zapnuté obě pece," uklidňuje František Fischer, ředitel krematoria. Zároveň dodává, že nárůst zakázek kopíruje se zpožděním křivku pandemie.

V posledních dnech se v Královéhradeckém kraji situace zhoršuje, dá se tak očekávat i větší zátěž na krematorium. V regionu stále přibývá lidí, kteří zemřeli s potvrzeným virem COVID-19. Krematorium však musí pokrýt i ostatní poptávku.

"Kdybychom se dostali nad 600 měsíčně, asi by to byl problém. Nicméně hodně záleží na organizaci práce," řekl Fischer. V médiích se během pandemie objevilo několik zpráv o tom, že některá zařízení nestíhají zpopelňovat a potřebují tak mrazící boxy. Nic podobného podle ředitele v Jaroměři nehrozí.

Krematorium v Jaroměři funguje od roku 1994. Svým provozem spadá pod Hradec Králové, Dvůr Králové nad Labem a Jaroměř. Ročně zpopelní zhruba 3 tisíce zesnulých.

Problém řeší Ostravsko, těla přesouvá do jiných regionů

Nejhorší situace je na Ostravsku, odtud bylo třeba převést 50 těl do jihomoravských Hustopečí. Zatímco běžně zpopelní krematorium v Ostravě v průměru 950 až 970 zesnulých měsíčně, v posledních měsících je to o 60 procent více.

Za poslední měsíc v celé České republice zemřelo 3.382 lidí s potvrzeným COVIDem. Od začátku nového roku každý den zemřelo přes 120 lidí, výjimkou je úterý. K 5. lednu je podle státních statistik evidováno 90 zemřelých.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Jaroměř, krematorium, pandemie, Hamáček, štáb, vláda, průzkum, vytížení, Královéhradecký kraj, Ústřední krizový štáb, František Fischer, okres Ostrava-město, Česko, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hamáček chce znát vytíženost krematorií. To v Královéhradeckém kraji jede na 85 procent kapacity  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.