Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Královéhradecký kraj vstupuje do nového roku s rekordně nejhoršími čísly. V domovech seniorů chybí zaměstnanci

Statisticky Královéhradecký kraj nevstupuje do nového roku příliš optimisticky. V rámci systému PES se od 1. ledna drží na historicky nejhorších číslech. Index rizika byl pro dnešní ráno vypočítán na 89. Pandemie začala ve velkém trápit například domovy seniorů, kde chybí personál.

V rámci systému PES se Královéhradecký kraj drží od začátku roku nad celorepublikovým průměrem. Spadá tak do pátého stupně. Nejhůř na tom byl v posledních dnech Trutnov. Zde se od 1. ledna index držel na hodnotě 99 ze sta, dnes klesl na 89. Jde tak o jedno z nejhůře hodnocených míst v České republice.

Index rizika v Královéhradeckém kraji:

  • Trutnovsko – 89
  • Hradecko – 89
  • Náchodsko – 89
  • Rychnovsko – 89
  • Jičínsko - 85

K dnešnímu ránu bylo na Krajské hygienické stanici v Hradci Králové evidováno 6.290 případů COVID-19. Nejhorší zůstává situace na Hradecku. Zde je 2.245 pozitivně otestovaných pacientů. Naopak nejlépe je na tom Jičínsko. S 574 nakaženými jde o jedinou oblast, která je pod tisícovkou nakažených.

Počet nakažených v Královéhradeckém kraji:

  • Hradecko – 2.245
  • Trutnovsko – 1.412
  • Náchodsko – 1.040
  • Rychnovsko – 1.019
  • Jičínsko – 574

Statisticky zhoršená pandemická situace vznikla i díky novým antigenním testům. V rámci nich bylo během Vánoc pozitivně otestováno kolem 40 procent lidí (celorepublikově). Jeho spolehlivost se uvádí v rozsahu od 81 do 98 procent. O antigenní testování byl před svátky velký zájem. Naopak o prodloužených víkendech se testovalo méně.

Fakultní nemocnice Hradec Králové začala očkovat

První z 975 dávek začala nemocnice očkovat v sobotu ráno. První na řadu přišli především zdravotníci a lékaři z hradecké nemocnice. Fakultní nemocnice Hradec Králové se tak stala první nemocnicí v kraji, která s podáváním vakcíny začala.

V ambulancích Pavilonu interních oborů Fakultní nemocnice Hradec Králové jsou připraveny tři očkovací týmy. "Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové se bude očkovat v sobotu a v neděli od 08:00 do 18:00, každý den se zvládne naočkovat zhruba 170 předem zaregistrovaných lidí. V pracovních dnech bude očkování pokračovat od 15:30 do 19:30," řekl mluvčí nemocnice Jakub Sochor.

Krajské nemocnice na vakcínu proti covidu dosud čekají, k hradecké nemocnici by se měla krajská zdravotnická zařízení přidat později.

K záležitostem ohledně pandemie zřídila Fakultní nemocnice Hradec Králové informační linku. Lidé mohou na telefonní číslo 495 836 010 volat v pracovní dny od 7:30 do 15:30. Zodpovězeny jim budou otázky týkající se nemocnice v Hradci Králové. Například ohledně testování, očkování, provozní době nebo rezervačních systémech.

Zákaz plánované péče

Od minulého čtvrtka nesmí nemocnice v celé České republice poskytovat plánovanou péči. Výjimkou tak nejsou ani nemocnice v Královéhradeckém kraji. Podle vlády jde o nutný krok, aby nedošlo k zahlcení zdravotnických zařízení.

"Tímto opatřením není dotčena kapacita zdravotnického systému určená pro poskytování neodkladné péče, u které by jejím neposkytnutím hrozilo bezprostřední ohrožení života, náhlá smrt, vážné ohrožení zdraví nebo vážné zhoršení zdravotního stavu," potvrdil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Podle serveru hlidacstatu.cz ve všech nemocnicích v Královéhradeckém kraji dnes ráno leželo 317 pacientů s koronavirem. 11 z nich bylo bez příznaků, 80 v lehkém stavu, 151 ve středně těžkém stavu a 75 ve stavu těžkém. Na všech jednotkách JIP a ARO zůstává volných 8 lůžek pro covid pacienty. Klasických koronavirových lůžek je v kraji volných 39.

V domovech důchodců chybí personál

V některých domovech pro seniory se zkomplikovala personální situace. Ve všech zařízeních aktuálně chybí zhruba pět procent zaměstnanců. Desítky z nich jsou s pozitivním testem na COVID-19 v karanténě.

Silně zasažen je například městský domov důchodců Zdislava v Třebechovicích pod Orebem. Ze 46 klientů je nakažených nebo v izolaci 42. Kvůli nákaze chybí zhruba polovina personálu z celkového počtu asi 36. Nákaza se objevila v zařízení zhruba v polovině prosince a naplno zasáhla domov před vánočními svátky. "Od jara je to nejhorší stav," potvrdil ředitel domova důchodců Martin Dürrer.

Domovy důchodců využívají výpomoc odborného personálu Krajského pohotovostního mobilního týmu a také pracovníky zprostředkované Akademickým centrem studentských aktivit. Někde vypomáhají i dobrovolníci.

Ohodnoť článek

Foto FB: Oblastní nemocnice Trutnov a.s. | MZČR

Štítky COVID-19, přehled, rok, 2021, domov, důchodců, nemocnice, test, očkování, Hradec Králové, PES, vývoj, Královéhradecký kraj, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Protiepidemický systém České republiky, domov pro seniory, okres Jičín, Česko, okres Trutnov, ok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj vstupuje do nového roku s rekordně nejhoršími čísly. V domovech seniorů chybí zaměstnanci  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.