Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

FOTO: Dvůr Králové nad Labem má nový autobus MHD. Cestující si ho všimnou na první pohled

Od nového roku bude ve Dvoře Králové nad Labem jezdit nový bezbariérový autobus městské dopravy. Uveze celkem 38 lidí, kterým nabídne nejmodernější vybavení. Na první pohled je k nepřehlédnutí. Polepený je totiž turistickými zajímavostmi a tradicemi regionu.

„Vybavený vizuálním i akustickým informačním systémem pro signalizaci zastávek, USB zásuvkami pro možnost dobíjení mobilních zařízení a bezplatným wi-fi připojením,“ řekl za radnici Jan Skalický. Autobus má i nezávislé topení a klimatizaci.

Autobus je zároveň vybaven informační technikou. Podobně jako v Hradci Králové tak budou mít i cestující ve Dvoře Králové přesný přehled o tom, kde se právě nachází a kam s nimi autobus jede. Vůz je plně bezbariérový a díky akustickému signálu v něm mohou cestovat i nevidomí lidé.

Polep, který turisté ocení

Polep autobusu navrhnul místní výtvarník Jiří Holan. Ten je inspirován vizuálem turistického portálu města. Na vozu jsou vyznačené tři hlavní přednosti města: náměstí T. G. Masaryka, Safari Park a také foukané vánoční ozdoby.

Město Dvůr Králové je známé výrobou vánočních ozdob. Začátek tradice spadá do druhé poloviny 19. století. Turisté se mohou seznámit se samotným způsobem výroby. Místní firma DUV-družstvo pořádá pravidelné exkurze, na kterých předvádí celý ruční proces od foukání suroviny, stříbření, barvení, dekorování až po balení.

Samotnou zoologickou zahradu ve Dvoře Králové není třeba představovat. Safari Park se může pyšnit největším chovem zaměřeným na africké savce v České republice. Zároveň je zde jediné lví safari u nás i ve střední Evropě.

Město plánuje pořídit i druhý autobus

„Druhý nový autobus, tentokrát pro 70 cestujících (34 míst k sezení), bude nasazen přibližně od března 2021,“ dodal Skalický. Kromě nových autobusů má od začátku ledna město i nového autodopravce. Tím se stala společnost KAD z Vrchlabí.

Ohodnoť článek

Foto MU Dvůr Králové nad Labem

Štítky autobus, MHD, doprava, Dvůr Králové nad Labem, polep, novinka, veřejná, dopravce, zajímavosti, turistika, Jan Skalický, ZOO Dvůr Králové, Tomáš Garrigue Masaryk, městská hromadná doprava, Hradec Králové, tradice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Dvůr Králové nad Labem má nový autobus MHD. Cestující si ho všimnou na první pohled  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.