Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Policie v Královéhradeckém kraji na Silvestra posílila kontroly

Policie v Královéhradeckém kraji v poslední den v roce mírně posílila dohled nad dodržováním opatření proti šíření koronaviru. Zaměří se na místa, kde by se lidé mohli shromažďovat, jako centra měst. Od 21:00 je kvůli riziku šíření koronaviru zákaz vycházení. Podle policie by lidé měli oslavy Nového roku přizpůsobit aktuálním platným nařízením.

"V případě, že budou venku skupinky lidí, policisté budou vyhodnocovat všechny okolnosti a podle toho budou věc řešit například domluvou, upozorněním na platná nařízení nebo přistoupí k restriktivním opatřením, jako je pokuta nebo oznámení na příslušný úřad," řekla mluvčí policie Eva Prachařová.

V Česku od neděle platí pátý, nejvyšší stupeň protiepidemického systému PES. Od 21:00 do 05:00 je zákaz vycházení. Výjimku mají třeba lidé jdoucí do práce nebo z práce. Lidé také mohou mimo jiné venčit psy, a to v okruhu do půl kilometru od bydliště. Na veřejně přístupných místech se nesmí pít alkohol. Města v kraji zrušila hromadné novoroční oslavy či ohňostroje.

"Policisté budou kontrolovat místa, kde by se mohli lidé shromažďovat. Samozřejmě pokud dostaneme nějaké oznámení, tak budeme prověřovat," řekla Prachařová.

Ke státní policii se připojí i městští strážníci z Hradce Králové. "Posilujeme hlídky, budeme monitorovat celé město, budeme reagovat na podněty a stížnosti občanů. Hlídky budou ve vyšší míře zvláště v centru města," řekla dnes mluvčí hradecké městské policie Eva Kněžourová.

Také podle ní se strážníci budou snažit nejprve incidenty řešit domluvou. "Pokud to nebude mít žádný efekt, můžeme na místě udělit i pokutu do 10.000 korun," řekla Kněžourová.

V posledních dnech roste zájem o jednodenní návštěvy horských oblastí. Lyžařská střediska vládní nařízení uzavřelo, lidé tak většinou vyrážejí za turistikou nebo sáňkovat. Také tam zaměřuje policie pozornost. Motoristé často parkují na místech, která nejsou k tomu určená.

"V Orlických horách jsme zaznamenali ve větší míře parkování na místech, kde je zákaz stání. Takto parkující vozidla pak komplikují průjezd vozidlům integrovaného záchranného systému či údržby silnice," řekla Prachařová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MPHK

Štítky ČR, zábava, koronavirus, policie, hasiči, silvestr, Královéhradecký, FOTO, Královéhradecký kraj, Česko, Protiepidemický systém České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie v Královéhradeckém kraji na Silvestra posílila kontroly  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.