Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ve Špindlerově Mlýně byla dnes plná parkoviště. Na sjezdovkách se sáňkovalo a bobovalo

V největším krkonošském středisku ve Špindlerově Mlýně byla dnes plná parkoviště a na zasněžených svazích stovky lidí, většinou rodin s dětmi. Skialpinisté vyráželi na vysněžené sjezdovky, které jsou pro sjezdové lyžování uzavřené. V provozu byla lanovka na Medvědín, a to pouze pro pěší. Ostatní jsou z důvodu vládních opatření proti koronaviru mimo provoz.

"V areálu je většina lidí na bobech, sáňkách a podobně. Často jde o rodiny s dětmi. Není v našich silách zamezit vstupu do celého areálu. Když na sjezdovkách pracujeme, označíme je, že je tam zákaz vstupu. Lidí je dnes určitě více než v pondělí, kdy bylo horší počasí," řekl Adam Svačina ze špindlerovského skiareálu.

V Krkonoších bylo dnes slunečno, teploty kolem nuly nebo mírně pod ní. Některé sjezdovky jsou vysněžené technickým sněhem, přírodního sněhu je stále málo.

Počasí vlekařům přeje, mohou zasněžovat a připravovat se na obnovení sezony. "Nemůžeme se dočkat až budeme moci znovu otevřít," řekl Svačina. Nebýt nucené uzávěry, mohlo by se ve "Špindlu" lyžovat na asi sedmi kilometrech sjezdovek, a to na modré ve Svatém Petru, na červené na Medvědíně a na Mísečkách. V plném provozu nabízí středisko 27 kilometrů sjezdovek.

"Nepřekvapilo nás to, že přijelo tolik lidí, navíc, když je tak pěkně. Doprava je plynulá, parkovací plochy zaplněné. Parkovací kapacita je ve Špindlu zhruba tisíc míst, troufnu si odhadnout, že 400 až 500 aut připadá na jednodenní návštěvníky," řekl starosta Vladimír Staruch.

Podle vládních nařízení jsou zavřené i hotely, někteří návštěvníci hor tak využívají karavany. "Není to ideální stav, když parkují na veřejných parkovacích plochách. Snažíme se jim vysvětlovat, že parkovat na parkovištích nemohou, protože nejsou pro karavany uzpůsobené. Domlouvají se proto se soukromými vlastníky pozemků a parkují u některých hotelů," řekl Staruch. Podle něj zatím karavany problém nepředstavují. Horší by to ale bylo, kdyby začalo vydatně sněžit. "Pak by karavany komplikovaly údržbu komunikací," řekl Staruch.

Ve Špindlu jsou tisíce lidí v apartmánech. Ubytovací kapacita ve městě je podle zástupců radnice asi 16.000 lůžek, z nichž zhruba 8000 připadá na apartmánové domy. "S ohledem na to, že ubytovací kapacita je uzavřena, tak ubytovaných lidí je tu daleko méně než obvykle. Lidí, kteří najeli do apartmánu je ale velký, je jich několik tisíc," řekl Staruch.

Současná vládní opatření proti koronaviru se horského střediska dotýkají velmi výrazně. Výpadkem silvestrovských pobytů vzniká podle vlekařů, ubytovatelů či restauratérů a dalším služeb nenávratná škoda, kterou nelze nahradit finanční kompenzací od státu. Období kolem vánočních svátků a silvestra tvoří u většiny horských podnikatelů ze zimy až 40 procent tržeb, jde o nejsilnější část roku.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, počasí, rekreace, koronavirus, hory, Královéhradecký, kraj, Špindlerův Mlýn, sjezdovka, Medvědín, Krkonoše, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Špindlerově Mlýně byla dnes plná parkoviště. Na sjezdovkách se sáňkovalo a bobovalo  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.