Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Prvorodičky jsou v koncích, shodují se budoucí rodiče. Ty pro své děti nemohou nakoupit kočárky ani oblečení

Od neděle platí nové vládní nařízení, které zakazuje prodej takzvaného nepotřebného zboží. Tento zákaz odsuzuje celá řada lidí, především však budoucí rodiče. Řada z nich musí nakoupit kočárky, dětské postýlky nebo autosedačky. To ale jen tak na internetu (bez osahání) nelze, shodují se.

Například Lenka Došková s přítelem své těhotenství jako překvapení rodině oznámila na Vánoce. Hned z kraje nového roku měla v plánu začít nakupovat první vybavení pro své budoucí dítě. Nyní však řeší jak na to. „Kočárek ani autosedačku z internetu objednávat nechci. Nemám s tím žádné zkušenosti a je třeba si to osahat,“ postěžovala si redakci Lenka.

Právě dětská výbava jako jsou kočárky, autosedačky, dětské postýlky a přebalovací pulty jsou na seznamu zakázaného zboží. Stejně tak jako oblečení pro batolata. Většina rodičů se tak bude muset spolehnout na nákup přes internet.

Podle prodejců dětského vybavení je třeba, aby si maminka před nákupem kočárku vyzkoušela zejména to, zda ji půjde složit a naložit do auta. Neméně důležité je i vyzkoušení pojistky. Ne na všechny mají budoucí maminky sílu. „Maminka si přece nemůže objednat pět kočárků z e-shopu, aby si je doma sama vyzkoušela a pak čtyři poslala zpátky. To je ekonomický i logistický nesmysl,“ řekl Hradecké Drbně jednatel obchodu Baby Exclusive John Nell Jan Sotona.

V tuhle chvíli je to ale jediný způsob, jak si kočárky legálně vyzkoušet. „Výhodu mají maminky, které čekají druhé dítě. Ty mohou použít kočárek a výbavu po starším sourozenci. Každopádně… Pokud se tyto obchody neotevřou, budou prvorodičky v koncích,“ dodává Lenka.

Jan Sotona se nám přiznal, že při osobním odběru nechává budoucí maminky kočárek jen letmo „mezi dveřmi“ prohlédnout. Zároveň ale dodal, že taková prohlídka zdaleka nestačí. Dle zákona je na vrácení zboží zakoupené přes internet 14. denní lhůta. V tomto čase může maminka zboží bez udání důvodu vrátit.

Problém nemají jenom prvorodičky

Problém s nákupem (nejen) oblečení řeší i ostatní maminky. „Po létu jsem zjistila, že nám dceruška vyrostla z punčocháčů a v teplákách ji je venku zima. Otázkou je, zda při objednávání na internetu trefím velikost,“ říká maminka Markéta Hamerníková.

Hradecká Drbna v neděli večer vydala článek Pastelky si nekoupíte, pušku ano. Lidé nechápou zákaz prodeje některého zboží. Pod ním v komentářích na podobný problém upozornilo několik dalších maminek.

„Dnes v Kauflandu v Hradci Králové mě nebyl prodán dudlík,“ stěžuje si Lucie Gančarčíková v komentáři. Ten přitom patří na seznam povoleného zboží, jelikož ho prodávají i některé lékárny. „Mám syna starého šest týdnů. Strašně rychle roste z hadříků a oni to zavřou... Asi ho budu oblékat do pouzdra na zbraně,“ napsal další komentář Roman Beneš.

Opatření proti epidemii covidu-19 v Česku se zpřísní od neděle 27. prosince tak, aby odpovídala nejvyššímu pátému stupni protiepidemického systému PES. Na návrh ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) to dnes schválila vláda. Blatný po...

Nařízení mluví jasně. Výjimky jsou pevně dané

Vláda k omezení prodeje „nepotřebného zboží“ přistoupila po nátlaku provozovatelů ostatních obchodů. Těm nepřišlo spravedlivé, že mohou velké obchodní domy prodávat sortiment, který oni nemohou.

Jednoduše jde říct, že velké obchodní domy nemohou prodávat nic, co nejde sehnat jinde – například v lékárnách nebo trafikách. Oficiálně tak mohou obchody prodávat pouze věci základní potřeby. Podle vlády mezi ně oblečení a vybavení pro děti nepatří.

Na seznamu výjimek najdeme například prodej zbraní a střeliva, pietní zboží, pohřební služby, zámečnictví, prádelny a čistírny, prodej novin a časopisů nebo prodej hygienického zboží, kosmetiky a drogistického zboží. Konkrétní seznam však obchodníci od vlády nedostali.

"Většinu zboží jde nějak zařadit, problémem zůstala pouze pyrotechnika, ta se do žádné z výjimek nevejde," uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. Špatně se však podle něj opatření vysvětlují zákazníkům. "Nechápou, jak k boji s covidem pomáhá to, že nemůžete miminku koupit náhradní dupačky," dodal.

Aktuálně nastavená pravidla budou v České republice platit minimálně do 10. ledna. Před tímto termínem se chce sejít kabinet, který nová omezení vyhodnotí. "Vláda rozhodne, jestli je situace taková, že je možno pátý stupeň ukončit, nebo jestli taková není, a budeme muset postupovat jiným způsobem," řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky vybavení, nákup, dítě, kočárek, autosedačka, rodiče, prvorodička, zákaz, omezení, koronavirus, obchodní, dům, COVID-19, PES, Blatný, Internet, oblečení, Vánoce, Jan Blatný, Tomáš Prouza, ANO 2011, Kaufland, Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Stehlík

Takže daruji a nějak se domluvíme

Úterý, 12. ledna 2021, 17:19Odpovědět

Dada Studenovska

Nevidím důvod proč je takový humbuk že se nedá nic koupit na mimina přes internet koupíte vše a mnohem lepší než v obchodech

Sobota, 2. ledna 2021, 12:11Odpovědět

Martina Byrtusová

Odkaz na kočárek: https://www.mujandilek.cz/kocarky/kombinovane/kombinovany.kocarek.raf.pol.baby.lux.margaret.chrome.2019. A k nákupu oblečení, souhlasím s paní Adora Belle. Věci pro miminko jsem měla nakoupené dříve než zavřely obchod. Každá žena má přece termín porodu a nakupovat pár dnů před porodem je asi trochu riskantní, určitě bych si pro tuhle speciální příležitost, kdy se připravuji 9 měsíců nechala více času. Ale musím dát za pravdu maminkám, že ne vždy je čas nebo možnost jít nakoupit okamžitě když se obchody otevřou. Přeji hezký den.

Středa, 30. prosince 2020, 10:50Odpovědět

Martina Byrtusová

Dobrý den, reaguji na tento článek. Rodila jsem ještě v první vlně začátkem května, kdy byly obchody uzavřeny od poloviny března, pokud si dobře vzpomínám. Také jsme v té době ještě neměli koupený kočárek, ale nebyl s tím nejmenší problém. Objednávala jsem přes internet a kočárek mi sedí perfektně, měřím také jenom 158 cm a nikdy jsem neměla žádný problém. U většiny kočárků je nastavitelná výška rukojeti, u toho mého by to mohlo vozit i malé dítě. Přidávám odkaz, pokud bude mít některá maminka zájem mrknout třeba jako inspiraci. S kočárkem jsme spokojeni a vůbec nevadilo, že jsme si ho neodzkoušeli. Nebyla jiná možnost a proto jsem se přizpůsobila. Chápu, že každá nastávající maminka se těší a chce si připravit pro své dítě jen to nejlepší. Ale myslím, že jsou v životě horší věci než nakupování bez předchozího prohlídnutí. Hlavně, že jsou miminko i maminka v pořádku a zdravé :-)

Středa, 30. prosince 2020, 10:40Odpovědět

Hana Janatová

Moje dcera je na výšku docela maličká cca 155 cm .Na internetu si vybrala kočárek a do obchodu si ho jela vyzkoušet .Před třemi lety to ještě šlo.Kočárek nekoupila .Byl na ni příliš vysoký .A to je jen jeden z mnoha příkladu .Hezký den

Úterý, 29. prosince 2020, 22:40Odpovědět

Jindra Hamrová

Dnes v HK ve Futuru - gumičky do vlasů a kartáče, které jsou na stojanech v oddělení oblečení, a tudíž zapáskované, si nekoupíte. Ale gumičky do vlasů a kartáče na vlasy v oddělení kosmetiky si koupíte. Trochu složitá logika.

Úterý, 29. prosince 2020, 19:17Odpovědět

Eva Beranová

Copak prvorodičky. Ale my čekáme na adopci. Vše co šlo, máme připravené. Ale máme věkové rozmezí od narození do roku a půl. Tím pádem nevím, jak staré/velké dítě dostanu. Zda to bude chlapec nebo holčička. Ale může se stát, že nám zavolají a my do druhého dne budeme muset vše nakoupit. (Pokud se bude jednat o novorozence). Třetí den si ho již většinou noví rodiče mají vézt domů. Takže to ani přes e-shop nemám šanci stihnout. Takže pokud tato situace opravdu nastane, budu obvolavat všechny kamarádky a shánět potřebnou vybavicku u nich. Je to celé opět krapet nedomyslene.

Úterý, 29. prosince 2020, 19:17Odpovědět

Darina Ištoková

Mám 3 měsíčního prcka a taky přemýšlím, kde jí seženu nějaké oblečení. 95% jejího šatníku mám z druhé ruky, ale jak to tak bývá, tak hromada věci má od neustálého praní sražená třeba chodidla...co teď? Asi ustřihnout díry na palečky :D Chápu to, že musíme být opatrní, ale všechna tahle omezení mi přijdou totální nesmysl a nelogické.

Úterý, 29. prosince 2020, 19:11Odpovědět

Adora Belle

Tak ta situace šla předvídat, že miminko poroste je snad jasné, pokud někdo běží nakupovat, až když dítěti nedopne bodýčko, tak to má asi trochu na háku celkově. A zrovna autosedačku jsem kupovala už před 12 lety přes internet, stěžejní pro rozhodování nebylo osmatlavani, ale ADAC testy... Že se to po Vánocích celé zapíchne bylo jasné už víc jak týden před nimi.

Úterý, 29. prosince 2020, 19:08Odpovědět

Jana Pintrová

To mi připomíná zdražování v minulém století - někdy v r. 1977-8, hlavně věcí pro děti. A tehdejší vládnoucí činitelé se bránili: ale zlevnili jsme lokomotivy!

Úterý, 29. prosince 2020, 18:39Odpovědět

Šárka Nejedlá

Jo, také čekám miminko za měsíc a jelikož to má být po 4 klucích poprvé holčička, také jsem byla nucena pořizovat některé věci nové, nebo alespoň v jiných barvách. Naštěstí jsem prozíravě stihla vše (nebo většinu) ještě na podzim, a většina věcí mi stačila z druhé ruky. K tomu pak přišly na řadu vánoční dárky a celkově takové ty předvánoční nákupy, drahá oprava rozbité pračky, takže to poslední, co mě třeba v době otevřených obchodů před Vánoci napadlo, bylo stát frontu před čerstvě otevřeným papírnictvím, abych svým třem školákům dokoupila tužky, pera, propisky a další takové ty spotřební věci, které školák běžně potřebuje a musí se dokupovat každou chvíli, že... Přecejenom, před vánočními svátky a prázdninami se člověk připravuje na ty svátky a prázdniny, ne na školu. Dokoupit tyhle potřeby bylo v plánu koncem tohoto týdne, až to zase bude aktuální... No, a jaké překvapení si pro nás naše inteligentní vláda připravila, když zakázala prodej papírenského zboží (v době školní docházky) ve všech obchodech, takže teď už dětem tyhle základní nepostradatelné potřeby nakoupím leda přes internet. Propiska 20,- Kč, poštovné 100,- Kč, co víc si přát, ideálně nakoupit všechny tyhle věcičky do zásoby, protože taková propiska mému šesťákovi dopíše běžně za týden, a tužce na rýsování stačí, když 1x spadne na zem, a může celá polámaná letět rovnou do koše a je potřeba nová, jenomže z epidemiologického hlediska je prostě strašně nebezpečné tuhle základní každodenní potřebu školáka přihodit do košíku během nákupu potravin, takže budeme složitě objednávat z internetu, to dá rozum! Tak hlavně, že kuřáci si můžou koupit cigára kdy chtějí, to samé alkoholici chlast, a hlavně ty kytky, to je přece základní lidská potřeba! Narozdíl od bot, kojeneckých nebo školních potřeb. Nemám slov ????

Úterý, 29. prosince 2020, 17:41Odpovědět

Majkl Chris

No hlavně že můžou nakoupit zbraně a střelivo .Hrooozně důležité-jenže zapomínají,že ty zbraně jdou použít proti nim!!!

Úterý, 29. prosince 2020, 17:22Odpovědět

Jana Dole

Aby se z toho neposraly. Měly dost času na nákupy.

Úterý, 29. prosince 2020, 16:56Odpovědět

jana novakova

hlavně že lidé potřebují pro život kromě zbraní a střeliva třeba i alkohol a cigarety. I když alkohol je dezinfekce a kouření asi také zabraňuje šíření virů

Úterý, 29. prosince 2020, 16:40Odpovědět

jana novakova

A kde je otevřený bazar.

Úterý, 29. prosince 2020, 16:38Odpovědět

Hana Pazderková

Bazoš je plný věcí a stejně tak fc. Zase se řeší nákup všech blbostí. Tak se koupí z druhé ruky a je to. Čekám také mimčo a nic nového kromě plen a hygienických potřeb nekupuji. Aspoň se konečně chvíli šetří příroda a nepučí konzumní život.

Úterý, 29. prosince 2020, 15:52Odpovědět

Vlastimil Jirásko

To co naše vláda předvádí nelze komentovat slušně.

Úterý, 29. prosince 2020, 15:33Odpovědět

Zdeněk Švec

Kdyby požádaly prvorodičky pana ministra obchodu Podal by určitě odpověď , že mohou použít E,shop. Odpovědí by potvrdil i to, že s porodem měly počítat a předobjednáíní s dodávkou zajistit.Hurá inteligence těchto dvou ministrů je podovuhodná. Občané jenom nemají prý dostatek rozumu a mohou si vše sami.O panu vnitra již není třeba diskutovat tam je to jasné.

Úterý, 29. prosince 2020, 14:29Odpovědět

Stace Hihi

Vzpominam si na dny kdy jsem porodila v 6tem mesici. Nemela jsem temer nic. Takze hned jak to slo jsem odesla z porodnice a vrhla se na rychle nakupy. Poku se to nejake mamce stane dnes, asi dite zabali do hadru. Nema kde nakoupit. Take decka rostou ze dne na den. Proste se rano probudi a co bylo vcera OK, je dnes male. Cele toto zavirani obchodu je nesmysl. V ob hodech se lide pouze mijeji. Nemylim, ze je to misto kde se nakazi. Proc nikoho nezajimaji hromad, lidi ve vyrobnich halach, v zazemi posty a kuryrnich sluzeb, v MHD atd? Rekla bych, ze tam je ten kamen urazu.

Úterý, 29. prosince 2020, 14:10Odpovědět

Prvorodičky jsou v koncích, shodují se budoucí rodiče. Ty pro své děti nemohou nakoupit kočárky ani oblečení  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.