Počasí dnes25 °C, zítra31 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji by měla začít první očkovat Fakultní nemocnice Hradec Králové

Očkování proti koronaviru by měla v Královéhradeckém kraji zahájit tento týden jako první Fakultní nemocnice Hradec Králové. Krajské nemocnice očekávají dodávku vakcín okolo 7. ledna. Do hradeckého kraje by mělo do konce ledna dorazit až 12.000 vakcín, tedy dohromady pro krajské nemocnice i státní hradeckou nemocnici. První na řadu by měli přijít zdravotníci z covidových oddělení nemocnic a někteří ohrožení pacienti.

"Fakultní nemocnice Hradec Králové má v plánu očkovat mezi svátky, do úterý má dostat zhruba 500 dávek, které do Silvestra proočkuje. Je připraven seznam, dokonce je převis zájemců o očkování," řekl dnes dopoledne náměstek ředitele hradecké nemocnice Zdeněk Tušl.

V krajských nemocnicích by se mohlo začít očkovat proti covidu-19 od pondělí 11. ledna. "Závoz by měl proběhnout 7. ledna, předpokládáme, že od 11. ledna by mělo očkování v krajských nemocnicích začít. Předpokládáme, že nejprve oočkujeme covidový personál krajských nemocnic a rizikové skupiny hospitalizovaných pacientů," řekla dnes Martina Svatoňová z kanceláře hejtmana.

"Královéhradecký kraj chce ve spolupráci s hradeckou fakultní nemocnicí zahájit očkování do konce roku ve třech očkovacích místech zmíněného zdravotnického zařízení," uvedl odpoledne hejtman Martin Červíček (ODS).

Počet nemocných s covidem s nutností hospitalizace v kraji opět stoupá. V krajských nemocnicích bylo dnes 223 hospitalizovaných pacientů s covidem-19, z toho 38 na lůžkách intenzivní péče (JIP). "Například před deseti dny jsme měli 160 hospitalizovaných pacientů s covidem, to je nárůst o více než 60 lidí," řekla dopoledne mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová.

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové se v neděli léčilo okolo 130 pacientů s covidem, z nichž asi třicítka byla na JIP. Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové byla 18. prosince hospitalizována necelá stovka pacientů s covidem-19, z toho přibližně třetina byla na JIP.

Index koronavirového protiepidemického systému PES v Královéhradeckém kraji je na 75 bodech ze sta. Kraj tak spadá do čtvrtého, tedy druhého nejvyššího, stupně rizika. Nejvyšší skóre v kraji měl dnes okres Rychnov nad Kněžnou, 79 bodů. V pátém stupni je kromě Rychnovska i Náchodsko. Hradecko, Jičínsko a Trutnovsko spadají do pásma čtvrtého stupně, vyplynulo z údajů ministerstva zdravotnictví. V celé ČR bylo skóre 71, což odpovídá čtvrtému stupni indexu PES. Opatření ale odpovídají nejvyššímu pátému.

V Česku začalo očkování proti nemoci covid-19 v neděli 27. prosince. Čtyři pražské a dvě brněnské nemocnice mohou zatím využít bezmála 10.000 dávek vakcíny od firem Pfizer a BioNTech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB: Andrej Babiš

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, Fakultní nemocnice Hradec Králové, pacient, vakcína, silvestr, Česko, Martin Červíček, Pfizer, BioNTech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji by měla začít první očkovat Fakultní nemocnice Hradec Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.