Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Broumovské kostely se můžou stát národní kulturní památkou

Královéhradecký kraj usiluje o to, aby se deset kostelů na Broumovsku zapsalo na seznam národních kulturních památek. Žádost na ministerstvo kultury podá hejtmanství začátkem příštího roku. Jedinečné kostely postavil Kryštof a Kilián Ignác Dientzenhoferové.

„Příští rok uplyne 270 let od smrti Kiliána Ignáce a o rok později si připomeneme 300 let od smrti jeho otce Kryštofa Dientzenhofera. Je proto nanejvýš vhodné si připomenout význam jejich díla a ocenit jejich talent tím, že vládě podáme návrh na prohlášení broumovské skupiny kostelů národní kulturní památkou,“ uvedla náměstkyně hejtmana Martina Berdychová (Východočeši).

Kostely jsou sice evidovány v Ústředním seznamu kulturních památek, ale nebyly stavěny jednotlivě. Hejtmanství tak bude chtít prohlásit za kulturní památku všech desek kostelů jako soubor venkovských farních kostelů spojených obdobím vzniku.

Všechny kostely vznikly mezi lety 1709 a 1743. Samotným iniciátorem výstavby byl Otmar Zinke, představitel benediktinského břevnovsko-broumovského opatství.

Otec a syn Dientzenhoferové museli kostely postavit tak, aby se do nich vešlo co nejvíce lidí. Zároveň ale bylo nutné dbát na jejich cenu, ta byla do značné míry omezena. Samotné náklady totiž hradily jednotlivé farnosti. Opatství jim pouze zapůjčilo polovinu peněz na stavbu a poskytlo mobiliář z vyřazených kostelů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Klášter Broumov | Zdroj Královéhradecký kraj

Štítky Broumovsko, kostel, kulturní, památka, Královéhradecký, kraj, prohlášení, žádost, historie, národní kulturní památka, Královéhradecký kraj, Kryštof Dientzenhofer, Martina Berdychová, Východočeši, Otmar Daniel Zinke

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Broumovské kostely se můžou stát národní kulturní památkou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.