Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

Za posledních dvacet let bylo v Hradci Králové na Štědrý den bílo jen čtyřikrát. Sníh nebude ani letos

Starší generace vzpomínají na to, jak si čekání na dárky krátili venku na sněhu. Na každém rohu Hradce Králové sněhulák a kde na jakém kopečku plno dětí na sáňkách a bobech. Za posledních dvacet let se nic podobného v krajské metropoli nekonalo. Pár centimetrů tu bylo jen čtyřikrát.

Podle informací serveru in-počasí.cz bylo v Hradci Králové na Vánoce bílo naposledy v roce 2010. To bylo v ulicích něco kolem tří centimetrů sněhu. Bílé Vánoce si místní užili i v roce 2001, 2002 a 2003. I v tomto se jednalo spíš o chvilkový poprašek. Nejvíce sněhu si Hradec Králové pamatuje právě v roce 2011. To napadlo v průměru kolem 22 čísel.

Průměrná teplota na Vánoce se v Hradci Králové za posledních 20 let pohybuje na čtyřech stupních. Nejchladněji bylo v roce 2003, to teplota klesla i na mínus čtyři stupně. Naopak nejtepleji bylo v roce 2015. To se rtuť teploměru dostala k plus deseti stupňům.

Jak bude letos?

V Královéhradeckém kraji bude zítra převážně zataženo, místy oblačno. Přidá se taky déšť nebo přeháňky, v Krkonoších to mohou být i bouřky. Srážek by mělo postupem dne pomalu ubývat. Nejvyšší denní teploty se dostanou mezi šest až deset stupňů.

Vítr mírný jihozápadní, postupně západní 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Následující období čtyř týdnů od 21. prosince do 17. ledna bude jako celek teplotně slabě nadprůměrné. Relativně nejchladněji bude v týdnu od 4. ledna. „Ale i ten by měl mít průměrnou teplotu nad dlouhodobým normálem," uvedl ČHMÚ.

Ohodnoť článek

Foto Robert Průcha

Štítky počasí, historie, sníh, Hradec Králové, Vánoce, Štědrý den, Královéhradecký, kraj, foto, infografika, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za posledních dvacet let bylo v Hradci Králové na Štědrý den bílo jen čtyřikrát. Sníh nebude ani letos  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.