Prodejci vánočních kaprů letos nahlásili veterinářům 2662 prodejních míst, což je zhruba o 75 lokalit více než loni. Sdělili to zástupci Státní veterinární správy (SVS). Letos budou veterináři kontrolovat také pravidla proti šíření koronaviru. Proti prodejům zejména živých kaprů vystupují některé aktivistické organizace.
Veterináři při loňských kontrolách zjistili pochybení ve 3,9 procentech případů. Chybovost tak v posledních letech rostla, předloni byly prohřešky ve třech procentech případů, o rok dříve u 2,4 procent kontrol. Stále však je to nízké procento, chyby jsou navíc nejčastěji administrativního charakteru.
Loni veterináři zkontrolovali skoro tisíc prodejních míst. Prodejci mají povinnost sedm dní před zahájením prodeje nahlásit, že budou nabízet kapry, veterinářům. Letos by se tak mělo nejvíce stánků objevit v Jihomoravském kraji, v tomto regionu by jich mělo být přes 500. Na druhém místě je pak Moravskoslezský kraj s počtem necelých 300 stánků a Středočeský kraj s 289 prodejními místy. V Praze nahlásili prodejci 215 míst, v posledních letech se počet stánků v hlavním městě snižuje.
Veterináři například zjišťují, jestli mají ryby dostatečné množství kyslíku nebo zda prodejci nepřeplňují kádě, ale zda dodržují hygienické podmínky prodeje. „V souvislosti se současnou pandemií se inspektoři letos také mimořádně zaměří na používání ochranných prostředků a dodržování dalších protiepidemických pravidel, jako je například zachování dostatečných odstupů," dodal ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.
K tomu, aby lidé nekupovali živé kapry domů, vyzývá například organizace Compassion in World Farming. „Živý kapr, koupený u stánku či v obchodě, zažívá zbytečně stres při přenosu bez vody i při přechovávání doma ve vaně. Případné vypuštění do řeky či rybníka kapr většinou nepřežije," uvádí organizace. Kapři se pak při přenosu domů dusí v igelitových taškách, v domácnostech jsou držení v příliš vysokých teplotách, chlorovaná voda jim může poškodit žábry a dýchací soustavu. Hlazení kapra, například dětmi, pak u kaprů vyvolává další stres.
Proti kaprům samotným na svátečním stole pak protestuje organizace Otevři oči, která doporučuje na Štědrý den veganské pokrmy. „Každá změna prostředí je pro ryby extrémně stresující a nebezpečná, přitom než se kapr dostane na vánoční stůl, dojde k této změně minimálně pětkrát. Není proto žádnou výjimkou spatřit v prodejních kádích vyčerpané, nemocné a umírající ryby," uvedl za organizaci Petr Beneš.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.