Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Hoteliéři z Krkonoš plánují protest proti vládním opatřením

Hoteliéři z Krkonoš ve spolupráci s dalšími podnikateli v cestovním ruchu z celé ČR připravují protest proti vládním opatřením omezujícím provoz ubytovacích a dalších zařízení. Akce se uskuteční v Praze. Zúčastnit by se jí mělo nejméně tisíc lidí z celé republiky. Termín akce pořadatelé neuvedli.

"Co nás všechny zazdilo, bylo rozhodnutí ohledně vánočního a silvestrovského týdne, to jim nezapomeneme. Protest připravujeme, aby byl legislativně průchodný, ladíme termín. Ujišťuji, že si toho všimne každý," řekl jeden z organizátorů, majitel ubytovacího portálu spindleruv-mlyn.com Martin Jandura.

Podle krkonošských hoteliérů je vládní opatření likvidační pro jejich podnikání. Období kolem vánočních svátků a silvestra tvoří u většiny z nich ze zimy až 40 procent tržeb, jde o nesilnější část roku. Lyžařská střediska přitom mohou být od pátku 18. prosince v provozu za dodržování přísných hygienických pravidel, například k pokladnám a turniketům musí vést koridory omezující shlukování lidí. Ubytování na horách ale nebude možné.

"Při přípravě protestu spolupracujeme například s teplickou výzvou, s cechem taxikářů České republiky a samozřejmě s dalšími hoteliéry napříč republikou. Minimálně by se mělo jednat o tisícovku lidí, kteří podepsali petice proti vládě. A to je teprve začátek," řekl Jandura.

Podle některých médií si někteří hoteliéři vysloužili kritiku od zástupců vlády za údajné obcházení protiepidemických opatřeních tím, že nabízejí pracovní pobyty a home office. Například Aparthotel Svatý Vavřinec v Peci pod Sněžkou dnes na webu uváděl, že je stále otevřený "pro služební cesty a business pobyty".

"Nevidím to jako problém, pan podnikatel dělá to, co mu legislativa umožnila. Když přijede někdo na hory, tak na tom není snad nic špatně. Mnohem vyšší riziko nákazy vidím v městské hromadné dopravě nebo fabrikách. Hoteliéři od jara jedou podle striktních hygienických příkazů," řekl Jandura.

V Česku od pátku začnou opět platit přísnější opatření odpovídající čtvrtému, tedy druhému nejhoršímu stupni rizika. Uzavřou se restaurace, hotely, bazény, fitness centra, zoologické zahrady, památky či knihovny. Lyžařské areály budou moci zahájit provoz, ale za dodržování přísných hygienických pravidel, například lyžaři musí dodržovat dvoumetrové rozestupy, ve střediscích budou víc dezinfikovat. Za zpřísněných podmínek budou fungovat půjčovny i lyžařské školy, z výdejních okének se bude moci prodávat občerstvení. V Královéhradeckém kraji v pátek zahájí zimní sezonu většina velkých lyžařských středisek.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, vláda, hotely, koronavirus, Krkonoše, protest, Česko, Praha, lyžařské středisko, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hoteliéři z Krkonoš plánují protest proti vládním opatřením  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.