Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Od dnešního dne mohou žádat živnostníci o ošetřovné za listopad

Ode dneška až do 21. ledna 2021 bude ministerstvo průmyslu a obchodu přijímat žádosti k programu ošetřovné pro osoby samostatně výdělečně činné za listopad. Připraveno je pro ně čtvrt miliardy korun. Pokud bude potřeba, částka bude navýšena.

Pokud museli živnostníci kvůli uzavření škol a sociálních zařízení přerušit podnikání, aby pečovali o dítě do deseti let nebo o handicapovaného člověka, mají nárok na 400 korun. Je to stejně jako v říjnu. Jestliže si živnostník nechal dítě nebo ošetřovaného člověka v domácí péči dobrovolně, nárok na dotaci nemá.

Příspěvek nebude přiznán lidem, které pobírají invalidní nebo starobní důchod. Dále pak těm, kteří mají jiné zaměstnání, mají nárok na rodičovský příspěvek nebo na peněžitou pomoc v mateřství. Čerpání dotace bude možné spolu s kompenzačním bonusem, který připravilo ministerstvo financí.

Za stanovené období může každá OSVČ může podat za stanovené období jen jednu žádost. Pokud bude žádat o ošetřovné za dobu, kdy byla škola nebo sociální zařízení uzavřené z nařízení hygienické stanice nebo zřizovatele, k žádosti musí přiložit i potvrzení o uzavření. Na žádosti musí být uveden i začátek a konec. Postačí například kopie e-mailu o sdělení uzavření.

OSVČ musí vyplnit pro podání žádosti formulář ministerstva průmyslu a obchodu. Přednostně by měla být podána datovou schránkou, aby mohla být dotace do nejrychleji zpracována a vyplacena.

Ministerstvo je ale bude přijímat i prostřednictvím e-mailu s elektronickým podpisem a poštou. Formuláře zaslané poštou nemají podnikatelé sešívat.

Za listopad bude žádat o dotaci přibližně 25 tisíc živnostníků

Za říjen přijalo ministerstvo průmyslu a obchodu 24.137 žádostí o ošetřovné. Proplaceno bylo skoro sto milionů korun. S postupným návratem žáků do škol resort očekává, že bude chtít za listopad čerpat ošetřovné maximálně pětadvacet tisíc živnostníků.

Jako první se vrátily zpátky do škol 18. listopadu děti z prvních a druhých tříd. Většina žáků základních škol se k prezenční výuce mohla vrátit k poslednímu listopadu.

Při první vlně koronavirové pandemie dostávali živnostníci nejdříve 424 korun za den, od dubna vláda schválila zvýšení částky na 500 korun. Ošetřovné mohly čerpat na děti do třinácti let.

Běžně mají na ošetřovné nárok jen zaměstnanci, a to na děti do deseti let a na devět dnů. Samoživitelky a samoživitelé ho mohou pobírat až šestnáct dnů. Z nemocenského pojištění dostávají 60 procent základu výdělku.

Prezident Miloš Zeman podepsal minulý týden v pátek zákon, podle kterého budou zaměstnanci dostávat za období uzavření škol 70 procent denního vyměřovacího základu, při plném úvazku nejméně 400 korun za den. V případě částečného úvazku se částka zkrátí.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Ministerstvo průmyslu a obchodu, OSVČ, ošetřovné, žádost, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, dotace, Miloš Zeman, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od dnešního dne mohou žádat živnostníci o ošetřovné za listopad  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.