Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na první lyžování dnes vyrazilo několik stovek lidí. Vše proběhlo bez vážnějších problémů

V Krkonoších začala za přísných protikoronavirových opatření lyžařská sezona. Lyžuje se ve dvou největších krkonošských střediscích ve Špindlerově Mlýně a ve SkiResortu Černá hora - Pec i v některých menších areálech. První den sezony v Krkonoších lyžovaly stovky lidí. Sezonu zahájila i některá střediska v Orlických horách. Lyžuje se na technickém sněhu, v provozu jsou většinou jen části areálů. Občerstvení je možné pouze z výdejních okének.

Ve Špindlerově Mlýně dnes lyžovalo 600 až 700 lidí. Ode dneška je v provozu modrá 2,5 kilometru dlouhá sjezdovka ve Svatém Petru a k tomu dvě lanovky, a to šestisedačka a Hromovka. Další sjezdovky začne areál nabízet podle počasí, sněhových podmínek a možností zasněžování. Lyžovat se může ve Špindlerově Mlýně denně od 08:30 do 16:00. Na víkend spustí také lanovku Medvědín, ale jen pro pěší turisty, tedy bez lyží a sáněk, uvedli zástupci střediska. 

Na dodržování opatření budou dohlížet pracovníci skiareálu. "Ke každému turniketu u lanovky povede pouze jeden jednostopý, 80 centimetrů široký koridor. Vzhledem k tomu, že návštěvníci mají na nohou lyže, budou mít mezi sebou zajištěné dvoumetrové rozestupy. Mezi jednotlivými koridory pak budou rovněž rozestupy široké dva metry," uvedl ředitel skiareálu Špindlerův Mlýn René Hroneš.

Návštěvníci střediska mohou odstavit svá vozidla na parkovištích Hromovka a Medvědín. Skibusy zatím jezdit nebudou, a to až do obnovení provozu hotelů. Občerstvení z výdejových okének bude dostupné na terase Restaurace na Pláni, u Restaurace Stadion a u restaurace a Bistra Medvědín. Středisko v plném provozu nabízí 27 kilometrů sjezdovek, pro přepravu mohou lyžaři využít šest lanovek a 11 lyžařských vleků.

Lyžařská střediska v Královéhradeckém kraji zahajují sezonu. Policie chystá kvůli Polákům kontroly

Převážná většina velkých skiareálů dnes zahájí zimní sezonu. Nejen na silnicích z hranic, ale i přímo v areálech budou probíhat policejní kontroly. Po přechodu na vyšší, tedy čtvrtý stupeň protiepidemického systému PES, budou muset cizinci...

Ve SkiResortu Černá hora - Pec jsou ode dneška v provozu sjezdovky v Peci pod Sněžkou Javor 2, Lyžařská, Smrk, Zahrádky a U potoka a na Černé hoře u Janských Lázní sjezdovka Anděl, celkem tedy asi 4,6 km sjezdovek. V Peci dnes lyžovalo zhruba 150 lidí a na Černé hoře asi stovka, uvedli ke 14:00 zástupci SkiResortu.

"Společný skipas pro šest areálů, na který byli lyžaři ve SkiResortu zvyklí, tentokrát v nabídce nebude. Kvůli protiepidemickým opatřením nabídne SkiResort lyžování pro každý areál zvlášť, za to ale už od 8:00 do 16:00. Skipasy budou nejvýhodnější při on-line nákupu předem, v kamenné pokladně bude cena skipasů vyšší," uvedla mluvčí SkiResortu Zina Plchová. Více informací o provozu a cenách je na webu.

Kvůli opatřením proti šíření covidu-19 nebudou mezi areály jezdit páteřní skibusové linky a lyžařský přejezd SkiTour. "Přesun lyžařů skibusy v uzavřených prostorech aubusů na delší vzdálenost je rizikový," uvedl jednatel SkiResortu Petr Hynek.

Z důvodu protiepidemických opatření bude omezen provoz občerstvení u sjezdovek. FordBar na Černé hoře i Bullbar v Peci pod Sněžkou budou nabízet občerstvení z výdejního okénka nebo venkovního baru.

V Česku ode dneška začala platit přísnější opatření odpovídající čtvrtému, tedy druhému nejvyššímu stupni rizika. Zatímco musely uzavřít restaurace nebo hotely, lyžařské areály mohly zahájit provoz, ale za dodržování přísných pravidel, například lyžaři musí dodržovat dvoumetrové rozestupy, ve střediscích budou víc dezinfikovat. Za zpřísněných podmínek budou fungovat půjčovny i lyžařské školy, z výdejních okének se bude moci prodávat občerstvení.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB: Skiareál Špindlerův Mlýn

Štítky rekreace, turistika, koronavirus, počasí, hory, Královéhradecký, Krkonoše, Špindlerův Mlýn, sjezdovka, Černá hora, lanová dráha, Orlické hory, lyžař, Pec pod Sněžkou, Medvědín, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na první lyžování dnes vyrazilo několik stovek lidí. Vše proběhlo bez vážnějších problémů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.