Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Do Hradce Králové zítra dorazí betlémské světlo. Přijede vlakem

Do Hradce Králové i letos před Vánocemi dorazí betlémské světlo. Poprvé vlakem dorazí už v 11:23, kdy si ho skauti vyzvednou na vlakovém nádraží. Podruhé bude možné připálit si oheň ještě dopoledne, kdy bude vlakem odjíždět do Třebechovic pod Orebem.

Betlémské světlo je plamínek zapalovaný každoročně před Vánoci v betlémské jeskyni, kde se podle tradice narodil Ježíšek.

V prvním případě přijede Betlémské světlo na hlavní vlakové nádraží v 11:23 z Pardubic. O tři minuty bude pokračovat na své cestě do Liberce. Ještě ten den odpoledne se pak Betlémské světlo vydá na cestu do Letohradu. Spěšný vlak s ním bude vyjíždět z hlavního nádraží v 13:05. O pět minut později s ním zastaví na zastávce Slezské Předměstí.

Pro Betlémské světlo budou muset lidé z Hradce Králové do Stěžer. Zde bude od 19. prosince až do Štědrého dne u skautské klubovny nedaleko od základní školy. Druhou možností bude vyzvednout si světlo den před Vánocemi ve skautské klubovně Rotunda v Šimkových Sadech v Hradci Králové.

Betlémské světlo v určených termínech půjde vyzvednout i ve Dvoře Králové nad Labem, Jaroměři nebo Kostelci nad Orlicí. Vlakem během soboty dorazí i do Náchoda. „Vyzvednutí světla přímo na nádraží při příjezdu vlaku však letos bohužel vzhledem k situaci není možné,“ upozorňuje mluvčí náchodské radnice Nina Adlof.

Místní si budou moct převzít světlo během neděle na čtyřech místech: na Starém Městě u školy, v parku u Jiráskova gymnázia, na faře na náměstí a na nádraží u informační cedule. Druhá možnost bude přímo na Štědrý den mezi 14:30 do 17:00 před kostelem sv. Vavřince na Masarykově náměstí.

Na každém místě bude připravena lucerna, kterou budou střežit skautské týmy z různých náchodských oddílů. Radnice nabádá občany, aby si vybrali oheň nejblíže svému bydlišti.

Kde se vzalo Betlémské světlo?

S myšlenkou Betlémského světla přišla rakouská veřejnoprávní televize ORF, která každoročně organizovala sbírku pro postižené děti. Pro ozvláštnění tak jedno z dětí poslal přímo do Betléma. Odtud následně světlo putovalo zpět do Rakouska a dál do dalších zemí. S podobnou akcí, kterou známe dnes, přišel až v roce 1988 skautský vůdce Herbert Grünwald.

Do ČSSR bylo Betlémské světlo poprvé přivezeno 23. prosince 1989. Přivezl ho oddíl bratří Revilliodových, který působil jako součást Českého a slovenského exilového skautingu. Od nich světlo převzali skauti z Prahy a Nové Paky na Jičínsku.

Ohodnoť článek

Foto betlemskesvetlo.cz

Štítky Betlémské světlo, tradice, skaut, Hradec Králové, Náchod, vlak, cesta, historie, Vánoce, Třebechovice pod Orebem, Štědrý den, Pardubice, Liberec, Letohrad, Slezské Předměstí, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Hradce Králové zítra dorazí betlémské světlo. Přijede vlakem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.