Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Zájem o antigenní testování? Hradec Králové má před svátky plno, ostatní termíny v kraji rychle mizí

V Královéhradeckém kraji včera ráno pustili nemocnice antigenní testování na COVID-19. Během prvního dne bylo otestováno několik stovek lidí. Největší zájem bylo o termíny těsně před Vánocemi. Například v Hradci Králové je od neděle 19. prosince na další týden úplně plno.

Nemocnice v Královéhradeckém kraji jsou schopny vyhodnotit 1.500 antigenních testů za den.

Právě hradecká nemocnice patří mezi nejvytíženější. „Na nejbližší volné dny ještě volné termíny jsou,“ potvrdil mluvčí Fakultní nemocnice Hradec Králové Jakub Sochor. Těsně před svátky už je ale beznadějně plno. Úplně poslední šance, kdy se před Vánocemi v Hradci Králové otestovat je sobota 19. prosince. Další volné termíny má nemocnice až od neděle 27. prosince.

Konkrétně Fakultní nemocnice Hradec Králové je schopná provést zhruba 500 antigenních testů denně. Stejně jako na ostatních odběrných místech je podmínkou absolvování testu online registrace na webu nemocnice. "Drobné problémy jsme zaznamenali například se zájemci o testy s chybně vyplněnými rodnými čísly. Proto prosíme všechny o důkladnou kontrolu," uvedl mluvčí.

V Královéhradeckém kraji kromě fakultní nemocnice provádějí antigenní testování i nemocnice v Náchodě, Trutnově, Jičíně, Rychnově nad Kněžnou a ve Dvoře Králové nad Labem. Nechat se otestovat je možné i v některých ordinacích. Ty dohromady dokážou provést něco kolem jednoho tisíce testů.

„Ve spolupráci s fakultní nemocnicí a našimi krajskými nemocnicemi jsme zajistili šest odběrových míst na dobrovolné testování veřejnosti na covid-19. Sedmé odběrové místo v soukromé nemocnicí ve Vrchlabí je před spuštěním,“ potvrdil hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).

Například odběrové místo v Trutnově je na tom s volnými termíny o trochu lépe. Nejvíce volných zůstává v pondělí 21. prosince. Na úterý a středu byl včera odpoledne volný pouze jediný termín. Jen o trošku více kapacity má nemocnice ve Dvoře Králové nad Labem. I zde však těsně před Vánocemi zbývá několik posledních míst.

Jen za včerejší dopoledne rezervovalo svůj termín na antigenní test 17.552 lidí z celé České republiky. Na celém území se testuje na 174 místech.

Rozdíl mezi PCR testem a antigenním testováním

PCR testy jsou oproti antigennímu testování citlivější na přítomnost viru v těle pacienta. Jeho výsledek se vyhotovuje zdlouhavou cestou v laboratoři. Výsledky jsou k dispozici většinou nejdříve po 24 hodinách. Po pozitivním PCR testu testovaný automaticky nastupuje do karantény a je kontaktován hygieniky. Na základě výsledků může praktický lékař vystavit potvrzení – například pro vycestování do zahraničí.

Antigenní testování je levnější i rychlejší. Výsledek má testovaný do 15 minut. Sice není třeba využití laboratoře, je však méně přesný. I proto se na základě PCR testu nevystavuje lékařské potvrzení. Ve většině případů pozitivně testovaný antigenním testem podstupuje ještě PCR pro ověření správnosti výsledku. Antigenní testování se doporučuje například lidem, kteří chtějí během svátků navštívit rodinu.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Fakultní nemocnice Hradec Králové, antigenní, test, Královéhradecký, kraj, COVID-19, koronavirus, odběrné místo, výsledek, zájem, termín, rezervace, online, nemocnice, Královéhradecký kraj, Hradec Králové, svátek, Vánoce, rychlý antigenní test, Jakub Soch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o antigenní testování? Hradec Králové má před svátky plno, ostatní termíny v kraji rychle mizí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.