Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Závod 300 zatáček Gustava Havla v Hořicích se vrátí příští rok v květnu

Kvůli pandemické situaci se letos v Hořicích nejel tradiční závod 300 zatáček Gustava Havla. I proto organizátoři připravují další závody už teď. Do Hořic by se měl legendární závod vrátit 22. a 23. května.

„Letos jsme se přesvědčili, kolik lidí má zdejší závody v oblibě,“ říká ředitel hořických závodů Tomáš Jenčovský. Pro východočechy a místní je to velká tradice. Konec konců, první závod se ve městě trubiček jel už v roce 1936.

Kromě fotbalu, hokeje a dalších sportů zastavila pandemie i motoristický život. Právě přírodní okruhy pro motocyklové závody jsou dodneška jedním z nejzasaženějších odvětví. „Díky tomu se na území České republiky pod AČR odjel pouze Nepomucký trojúhelník pro jízdu pravidelnosti,“ dodal Jenčovský.

Po zrušení posledních závodů se začalo mluvit o tom, zda nebyl koronavirus pouhou výmluvou, proč tradiční zatáčky zrušit. To však organizátoři od samého začátku odmítali. „Nevím o nikom z našeho klubu, kdo by v tradici závodů v Hořících nechtěl pokračovat,“ dodal ředitel.

Organizátoři pevně věří, že se situace kolem pandemie zlepší a proto začínají připravovat kalendář závodů pro rok 2021. Už nyní slibují první závody na novém okruhu v jižních Čechách, kde by se měl jet třídenní závod pro všechny moderní kategorie, ale i klasické motorky.

Konkrétně v Hořicích je v plánu odjed závod 300 zatáček Gustava Havla 22. a 23. května. A nebude to jediný závod. Místní se mohou těšit i na Českou Tourist Trophy – IRRC. Ten je v plánu v polovině srpna.

Závod s více než osmdesátiletou tradicí

Závod 300 Zatáček Gustava Havla se na unikátním okruhu v Hořicích jezdí už od roku 1936. Název vznikl z faktu, že po dvanácti kolech závodu ujede závodník přesně 312 zatáček. Závodníci, na trati dlouhé přes pět kilometrů, projíždějí centrem města i lesy kolem Hořic. 

Od roku 1968 nese závod jméno Gustava Havla, českého závodníka, který patřil mezi světovou špičku a tragicky zahynul v roce 1967. 

Závod každým rokem láká tisícovky fanoušků. Stále častěji ale vyvolává otázky ohledně bezpečnosti. Několik ročníků v Hořicích skončilo tragicky. Minulý rok na trať dokonce vjelo osobní auto, které pokračovalo proti závodníkům v protisměru. Díky včasné reakci závodníků a organizátorů se naštěstí nikomu nic nestalo. 

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto AMK Hořice

Štítky Hořice, motorky, závod 300, zatáček, Gustav Havel, příprava, sezóna, 2021, pandemie, COVID-19, koronavirus, tradice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Závod 300 zatáček Gustava Havla v Hořicích se vrátí příští rok v květnu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.