Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Půjčit si na vánoční dárky? I když někdy nutnost, určitě špatné rozhodnutí, varují experti

Podle poskytovatelů úvěrů si letos Češi půjčují na Vánoce méně než v předchozích letech. To je dáno hlavně tím, že řadě z nich poklesly příjmy v důsledku pandemie a celkově jsou více obezřetní. Přesto si řada lidí půjčuje peníze na mobilní telefony nebo nové herní konzole. Radost z takových dárku však nemusí mít dlouhého trvání.

Pokud se pro spotřebitelský úvěr rozhodnete, pečlivě si projděte všechny body. Výše úrokové sazby rozhodně nestačí. Skutečnou průměrnou cenu za úvěr hledejte pod zkratkou RPSN. Spočítat si jej můžete na této kalkulačce

Vánoční výprodeje, slevy, Black Friday a další lákadla, kterými se společnosti snaží přimět lidi utrácet. Jenže ne každý na to má. Právě v předvánočním čase každoročně evidují poskytovatelé úvěrů nárůst půjček o zhruba 30 procent proti běžným měsícům. Letos je to o něco méně. A na co si lidé nejčastěji půjčují? Na prvním místě jsou pravidelně mobilní telefony a letos i nové herní konzole. Nejedná se přitom o nízké částky. Velký zájem evidují také prodejci u domácích pekáren, protože se mnoho lidí rozhodlo péct si v době pandemie vlastní pečivo.

Podle finančních poradců patří půjčky na dárky k těm největším zbytečnostem, které vás ve finále mohou pěkně zadlužit. Podle spotřebitelské společnosti dTest by vám výrobek, na který si půjčíte, měl sloužit déle, než vám bude trvat jeho splacení. Proto si dobře promyslete, jestli takto chcete financovat koupi hraček pro děti nebo módní elektroniku. Položte si také otázku: Pokud si jeden rok na dárky půjčíte a daný úvěr budete splácet déle než 12 měsíců, z čeho budete financovat náklady na svátky příští rok?

Podle průzkumu společnosti Fair Credit plánují Češi utratit za letošní Vánoce maximálně 5000 korun. Půjčku zvažovalo 8,5 procenta dotázaných. Většinou se jednalo o mladší ročníky.

Půjčky, kterou jdou na vybavení domácnosti nebo na nákup dárků, se řadí do kategorie spotřebitelského úvěru. Ten nemusí mít vždy podobu bezhotovostních peněz zaslaných na váš účet. Příkladem úvěru, kdy půjčené peníze nikdy fyzicky neuvidíte, je koupě zboží na splátky sjednaná rovnou v obchodě. V takovém případě si úhradu pořizovací ceny zboží rozložíte do delšího časového období. Kupujete-li si nějaké zboží na splátky, finanční prostředky na něj si ve skutečnosti půjčujete, a v tomto případě se jedná o takzvaný spotřebitelský úvěr vázaný.

A čím se liší od klasické formy úvěru? Spotřebitelský úvěr vázaný je určený výhradně k financování určitého zboží či služby a obvykle se uzavírá přímo u obchodníka v místě prodeje. Prodejce vám tuto službu pouze zprostředkovává a úvěrovou smlouvu uzavíráte vždy s bankou nebo jinou společností. Jako příklad můžeme uvést koupi mobilního telefonu na splátky přes e-shop. Zde můžete své rozhodnutí změnit a telefon do dvou týdnů vrátit, tím automaticky končí i úvěr. Pozor  si dejte při nákupu v kamenné prodejně, zde není možné od kupní smlouvy odstoupit, úvěr ale můžete předčasně splatit.  

U běžného spotřebitelského úvěru je jeho zrušení poměrně snadné a můžete od něj odstoupit do 14 dnů od jeho uzavření, a to i bez udání důvodů. Úvěrové společnosti samozřejmě musíte zapůjčené peníze vrátit ve lhůtě 30 dnů od odstoupení od smlouvy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Vánoce, dárky, půjčky, finance, úvěr, dTest, peníze, mobilní telefon, Černý pátek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Půjčit si na vánoční dárky? I když někdy nutnost, určitě špatné rozhodnutí, varují experti  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.