Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

FOTO: Nová Paka má nový autobusový terminál. Fungovat začal včera

V neděli ráno v 8 hodin a 16 minut odjel z nového autobusového terminálu první autobus. Pro cestující je hlavní novinkou odbavovací hala, kterou staré autobusové nádraží nemělo. Ta bude v provozu už od čtyř ráno až do deseti večer.

Místo pro nový terminál vybrali místní před čtyřmi lety v anketě. Jednou z dalších variant bylo přesunout autobusové nádraží pod Střední školu gastronomie a služeb, kde je nyní parkoviště.

Prostranství kolem nového autobusového nádraží se změnilo k nepoznání. Zmizela jednotlivá zastřešená nástupiště i studenty velice oblíbené zelené zábradlí. Prakticky denně na něm vysedávali. Místo toho zde vyrostla nová odbavovací hala, která v dešti a špatném počasí poskytne útočiště několika desítkám cestujících.

Autobusové nádraží má nově pět zastřešených nástupišť, sociální zázemí a dokonce kolárnu. Kolem terminálu zároveň vzniklo i 80 parkovacích míst. Podle radnice jde o největší investiční akci za posledních pět let.

Cena nového autobusové terminálu se vyšplhala na 65 milionu korun. „Dotace z Evropské unie prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu a Ministerstva pro místní rozvoj pokryla většinu nákladů. Celkem 48,5 milionu korun,“ potvrdil novopacký starosta Josef Cogan (Sportovci pro Novou Paku).

Kromě vlaků začnou jezdit od neděle jinak i autobusy. Začíná platit nový jízdní řád

Kromě vlakových jízdních řádů začnou od zítřka platit nové i pro autobusovou dopravu v Královéhradeckém kraji. Změny vycházejí od podmětů samotných cestujících. Novinkou bude například školní spoj mezi Jičínem a Lomnicí nad Popelkou.

Kašna za jeden milion korun

Součástí nového autobusáku je i nový umělecký prvek – fontána, chcete-li. Ta vyšla radnici na další milion korun. "Symbolizuje předpokládané místo vzniku Nové Paky na původním soutoku Rokytky a Brdského potoka, který byl v minulosti přeložen a zatrubněn," řekl starosta.

Jde o zhruba čtyři metry vysoký sloup umístěný přes silnici na nově vzniklém veřejném prostranství. Tu pomyslně hlídají bronzové sochy prehistorických obojživelníků - krytolebců. Jejich zkameněliny se dodnes v okolí Nové Paky nacházení. Na vrcholu samotné fontány sedí vážka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB: Josef Cogan

Štítky Nová Paka, doprava, terminál, autobus, nádraží, rekonstrukce, fontána, otevření, FOTO, autobusové nádraží, Evropská unie, Josef Cogan, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Nová Paka má nový autobusový terminál. Fungovat začal včera  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.