Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Obyvatelé Dvora Králové zaplatí od ledna na vodném a stočném o pět procent víc než letos

Novou cenu vodného a stočného schválili zastupitelé Dvora Králové nad Labem na prosincovém zasedání. Od 1. ledna 2021 zaplatí odběratelé za kubík odebrané a vypuštěné vody 91,30 korun včetně DPH. Připlatí si tedy o téměř pět procent více, než je tomu v letošním roce.

„Důvodem zhruba pětiprocentního zdražení je zejména nárůst nákladových položek energie, a především náklady spojené s opravou poruch na vodovodní a kanalizační síti,“ říká královédvorský starosta Jan Jarolím

Nová cena vychází z kalkulace společnosti Městské vodovody a kanalizace Dvůr Králové nad Labem, která čistírnu odpadních vod ve městě vlastní a provozuje. Zároveň také provozuje vodohospodářskou infrastrukturu.

K navýšení ceny vodného a stočného došlo z několika důvodů. Od 1. ledna příštího roku by mělo dojít ke zvýšení ročního nájemného za vodohospodářskou infrastrukturu, které MěVaK platí městu, a to o 1,3 milionu korun na 13,7 mil. Kč bez DPH.

Město by mělo tyto peníze využít právě na obnovu vodovodů a kanalizací, která vychází z plánu obnovy této infrastruktury. „Dále se zvýšily ceny některých nákladových položek, zejména energií a úhrad za likvidaci čistírenských kalů. Současně pokleslo množství fakturované vody odběratelům v důsledku větších srážek a zejména v důsledku omezení provozu našich odběratelů v souvislosti s koronavirovou pandemií,“ vysvětluje Petr Mrázek, jednatel společnosti MěVaK. 

Nová úpravna vody v Bělohradě začíná zásobovat okolní obce. Funguje ve zkušebním provozu

V lázeňském městě Lázně Bělohrad začala fungovat nová úpravna vody. Ta zásobuje okolní obce i 20 kilometrů vzdálený Jičín. Stará byla ve špatném technickém stavu a k samotné úpravě vody velkou část spotřebovala. Zatím funguje ve zkušebním provozu.

Zastupitelé také schválili Plán financování obnovy vodovodů a kanalizací na roky 2021 až 2030. V příštím roce město plánuje rekonstrukci vodovodu a kanalizace v ulicích Zborovská a Karolíny Světlé. Ve schváleném rozpočtu má na tyto akce dohromady vyčleněno 15,5 milionu korun.

Od května letošního roku platili obyvatelé Dvora Králové nad Labem za vodné a stočné 87,34 korun včetně DPH. Průměrná cena vodného a stočného v České republice byla od května 88,99 korun.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky voda, Dvůr Králové nad Labem, vodné, stočné, zdražení, kanalizace, Jan Jarolím, Karolina Světlá, Petr Mrázek, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Dvora Králové zaplatí od ledna na vodném a stočném o pět procent víc než letos  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.