Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Nová úpravna vody v Bělohradě začíná zásobovat okolní obce. Funguje ve zkušebním provozu

V lázeňském městě Lázně Bělohrad začala fungovat nová úpravna vody. Ta zásobuje okolní obce i 20 kilometrů vzdálený Jičín. Stará byla ve špatném technickém stavu a k samotné úpravě vody velkou část spotřebovala. Zatím funguje ve zkušebním provozu.

Budova úpravny vody stojí na okraji známého lázeňského města od roku 1978 a upravuje vodu ze tří vrtů.

Samotná rekonstrukce úpravny začala v roce 2018. Práce probíhala za plného provozu, a nakonec se podařila bez odstávek vody dotáhnout až do konce. „Celkové náklady na rekonstrukci byly 64,4 milionu korun bez DPH,“ potvrdil ředitel Vodohospodářské společnosti Richard Smutný. Samotná úprava v Bělohradě vyšla na zhruba 51 milionu korun, dalších 13 milionů spolkla čerpací stanice v Mlázovicích.

Stará úpravna vody byla ve špatném technickém stavu a přestávala být ekonomicky výhodná. Při samotném čištění centrála spotřebovala zhruba 15 procent vody, která ji prošla. „Nyní to jsou pouhá 2 %. Zvýšili jsme také lehce kapacitu úpravny, aby bylo možné v případě nedostatku vody v některém z připojených zdrojů tento výpadek pokrýt,“ dodává ředitel. Nyní je možné řídit úpravu vody z jednoho centrálního velínu.

Nové jsou i samotné vodovody

Postupnou rekonstrukcí a výměnou procházel i samotný vodovod mezi Jičínem a Lázněmi Bělohrad. Každoročně se po částech vyměňovalo několik kilometrů původního potrubí od úpravny směrem k vodojemu Kamensko a dále od vodojemu směrem k Jičínu.

Voda putuje z úpravy vody v Lázních Bělohrad do Mlázovic a odtud dál přes obce Úlibice, Studeňany, Valdice až do Jičína.

Úprava vody v Lázních Bělohrad slouží už od 70. letech 20. století a denně upraví zhruba 600 kubíků vody pro zhruba 23 tisíc obyvatel z Bělohradu, okolních obcí a Jičína. Vodu čerpá ze tří hloubkových vrutů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vodohospodářská a obchodní společnost

Štítky voda, úpravna, Lázně Bělohrad, Jičín, Mlázovice, rozvod, vodovod, rekonstrukce, modernizace, historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová úpravna vody v Bělohradě začíná zásobovat okolní obce. Funguje ve zkušebním provozu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.