Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Příští týden začne fungovat nový terminál ve Špidlu. Správce se bude starat i o další parkovací místa ve městě

Nový dopravní terminál v Peci pod Sněžkou s parkovacích domem pro asi 450 aut bude provozovat společnost O.K. Služby Praha. Bude se starat také o zhruba 800 dalších parkovacích míst na městských parkovištích mimo parkovací dům. Terminál by měl začít fungovat příští týden.

Stavba vznikala od léta 2018 a vyšla na více než 167 milionů korun bez DPH. 

"Společnost O.K. Služby Praha dala nejlepší nabídku a zvítězila ve výběrovém řízení," řekl místostarosta horského střediska Zdeněk Virt. Do tendru na provozovatele se přihlásily tři firmy.

Provozovatel bude spravovat všechna městská parkoviště, dohromady zhruba 1200 parkovacích míst. Tržby za parkování bude inkasovat město, radnice zpětně bude hradit provozovateli uznatelné náklady a podíl na zisku. Smlouva je zhruba na deset let. "Hlavním kritériem bylo procento z hrubého zisku. Vítězná společnost nabídla 19,5 procenta z hrubého zisku, ostatní firmy chtěly více," řekl Virt.

Objekt se třemi nadzemními a dvěma podzemními podlažími, který je na prostranství u benzinové stanice před vjezdem do centra střediska, bude sloužit také jako autobusový terminál s odstavným stáním pro autobusy. Cílem je zklidnit dopravní situaci. Provoz parkovacího domu bude automatický, systém načte značky aut a těm, kteří mají zaplaceno, se závora otevře.

"Do zkušebního provozu budeme dopravní terminál uvádět příští týden. Zákazníci by ho tak mohli začít využívat do konce příštího týdne. Postupně budeme najíždět i provoz autobusového terminálu," uvedl Virt.

Nový terminál znamená pro dopravu v centru Pece pod Sněžkou revoluci. Na uvolněných parkovištích plánuje radnice vybudovat odpočinkové zóny, uvažuje také o městské hromadné dopravě, která by po Peci návštěvníky od terminálu rozvážela.

V terminálu se soustředí všechny autobusové linky a vnitřní doprava, včetně parkujících aut, v zimě vícedenních a v létě jednodenních návštěvníků. V praxi by to mělo vypadat tak, že v zimě většina jednodenních návštěvníků zaparkuje na stávajících parkovištích pod sjezdovkami a vícedenní návštěvníci odstaví auta v parkovacím domě navazujícím na terminál. Do místa ubytování je rozvezou boudaři, případně se dostanou do centra skibusy či individuálně taxíky. Vzhledem k tomu, že v létě většina vícedenních rekreantů dojede až k boudám, bude terminál přes léto určen pro jednodenní návštěvníky, uvedli zástupci radnice.

Investorem terminálu bylo město, které si vzalo na stavbu úvěr ve výši 130 milionů korun. Chce je splácet hlavně z provozu lanové dráhy na Sněžku.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, stavby, rekreace, automobilová, terminál, Krkonoše, FOTO, parkování, Pec pod Sněžkou, Praha, léto, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příští týden začne fungovat nový terminál ve Špidlu. Správce se bude starat i o další parkovací místa ve městě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.