Počasí dnes23 °C, zítra17 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Archeopark Všestary rozšíří své expozice. Nabídne výsledky průzkumů ze stavby D11

Archeopark ve Všestarech se zvětší. Dostane nové zázemí pro školní exkurze, lepší kinosál i novou expozici. Ta se bude věnovat výsledkům archeologických průzkumů na trase dálnice D11 a expedici Monoxylon. Rozšíření parku bude stát zhruba 17 milionu korun.

„Máme podklady prakticky hotové a nyní budeme žádat o udělení stavebního povolení. Současně hledáme zdroje financování. Chceme mít projekt kompletně připravený, abychom mohli okamžitě podat žádost o dotaci z připravovaných evropských fondů na podporu kultury a cestovního ruchu,“ řekla náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Berdychová (Východočeši).

Návrh na rozšíření Archeoparku Všestary byl schválen zastupitelstvem kraje už v minulém volebním období. Projektovou dokumentaci zaplatil Královéhradecký kraj letos v březnu. Vyšla na 600 tisíc korun.

Novinky pro návštěvníky i pracovníky

Rozšíření parku ve Všestarech počítá například s přestavbou bývalé budovy skladu. Díky nim vzniknou nové výstavní prostory a zároveň vznikne místo pro zvětšení kinosálu. Novinkou budou i dílny pro školní mládež.

„Chceme nabídku archeoparku trochu specifikovat. Jedna z expozic bude prezentovat výsledky archeologického průzkumu z míst, kudy povede dálnice D11. Jedná se o největší archeologickou sondu do krajiny Královéhradeckého kraje. Podařilo se nám objevit tisíce artefaktů, se kterými chceme návštěvníky seznámit,“ popisuje budoucí rozšíření expozice ředitel všestarského archeoparku Radomír Tichý.

Lákadlem pro návštěvníky se bezesporu stane i dlabaný dřevěný člun z expedice Monoxlon II. a III. Na něm tým Radomíra Tichého dokázal, že lidé před osmi tisíci lety dokázali překonávat vzdálenosti mezi ostrovy v Egejském moři na primitivních dřevěných lodích. Během třetí výpravy posádka Monoxylonu III urazila z Řecka na Krétu trasu dlouhou 418,5 kilometru.

Speciální součástí plánované expozice budou i vrtané hlavice kamenných seker. „Nálezy potvrzují, že lidé v pravěku dokázali vyvrtat do kamene pravidelné otvory, aby do hlavice sekery mohli nasadit topůrko. Paradoxní je, že jsme dlouho netušili, jak toho dosáhli. V rámci experimentálního výzkumu jsme stovky hodin zkoušeli různé vrtáky z kostí posypaných drceným křemenem, než se nám podařilo na to přijít,“ doplňuje Tichý.

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj Královéhradecký kraj

Štítky Archeopark Všestary, D11, Monoxylon, výstava, expozice, vzdělání, park, rekonstrukce, rozšíření, Královéhradecký, kraj, Všestary, průzkum, Dálnice D11, Královéhradecký kraj, Radomír Tichý, Martina Berdychová, Východočeši, Řecko, Kréta, Egejské moře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeopark Všestary rozšíří své expozice. Nabídne výsledky průzkumů ze stavby D11  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.