Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Dopravní podnik v Hradci odkládá investice, kvůli koronaviru mu v MHD ubyli cestující

V letošním roce klesne počet cestujících v autobusech a trolejbusech městské hromadné dopravy v Hradci Králové téměř o třetinu. Mohla za to pandemie koronaviru. Klesnou tak i výnosy Dopravnímu podniku města Hradec Králové. Půjde o 41 milionů korun z dříve obvyklých 120 milionů korun. Podnik proto odložil plánovaný nákup šesti autobusů za skoro padesát milionů korun, které chtěl kupovat v příštím roce.

V první jarní vlně epidemie jezdila MHD v prázdninovém režimu od 23. března do konce června. V současné druhé vlně byl omezený provoz od 19. října do konce listopadu. Stále zůstávají pozastavené noční linky.  

„Vypadla nám přeprava vysokoškoláků, středoškoláků a dětí. Zájem snížila i obava lidí z nákazy v MHD, podle nás ale neopodstatněná," řekl ředitel dopravního podniku Zdeněk Abraham. Od září se covidem nakazilo šest pracovníků podniku. Z toho šlo jen o dva řidiče, kteří se ale nakazili v rodině nebo jinde.

Ztráty tržeb z MHD při jarní vlně koronavirové epidemie byly vyšší než z podzimní vlny. Kromě omezení přepravy šetřil podnik náklady i tím, že na linky nasazoval co nejvíce provozně úspornější elektrobusy. „Bez těchto úspor by ztráta z MHD byla vyšší o asi 21 milionů korun a byla by na úrovni 50 až 60 milionů korun," řekl Abraham.

Další ztráty podnik utrpěl v omezeném provozu autoškoly, myčky, u servisního střediska nebo v zájezdové dopravě. Na druhou stránku má zvýšené náklady má s dezinfekcí a čištěním autobusů. „Koupili jsme druhý ozonovací stroj a další dva tepovací stroje na častější čištění sedaček," doplnil.

Dotace na pokrytí ztráty byla navýšena, výpadek to ale nepokryje

V letošním roce plánovalo dát město Hradec Králové podniku dotaci na úhradu ztráty z provozu MHD ve výši 255,5 milionu korun. Po jarní první vlně město navýšilo dotaci o 24,1 milionu korun. To ale letošní výpadek nepokryje. Když město podniku další peníze neposkytne, je možné, že na rozdíl od vyrovnaných výsledků v předešlých letech vykáže Dopravní podnik v letošním roce ztrátu.

Podnik se rozhodl kvůli výpadku příjmů zrušit už vypsané výběrové řízení na nákup tří krátkých autobusů. Nevypíše ani tendr na nákup tří kloubových autobusů. Vozy, které měly vyjít na padesát milionů korun, chtěl podnik zařadit do své flotily v roce 2021.

„Pokud nákup odložíme o jeden až dva roky, na kvalitě dopravy v Hradci Králové se to negativně neprojeví. Náš současný vozový park má průměrné stáří do sedmi let a patří tak mezi nejmladší v ČR," řekl Abraham.

Ceny jízdného se od ledna příštího roku měnit nebudou. Za jednotlivou papírovou základní jízdenku zaplatí cestující 20 korun. Jednotlivá jízda placená městskou kartou vyjde na14 korun.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto dpmhk.cz

Štítky MHD, Hradec Králové, Dopravní podnik, ztráta, pokles, autobusy, nákup, městská hromadná doprava, dopravní společnost, pandemie covidu-19, Dopravní podnik města Hradce Králové, a.s., Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní podnik v Hradci odkládá investice, kvůli koronaviru mu v MHD ubyli cestující  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.