Počasí dnes25 °C, zítra31 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Podle PES se za poslední týden situace v kraji zlepšila. Nadále klesá i počet nakažených

V Královéhradeckém kraji za poslední týden klesl index rizika v rámci PES o deset bodů, na aktuálních 62. Méně je i nakažených. Minulý pátek mělo pozitivní test 2.714, dnes 2.267. Díky zlepšující situaci tak mohou některé nemocnice obnovovat klasickou operativu a další zdravotní péči. Dnes se spustilo testování učitelů v regionu.

Ačkoliv se v rámci PES situace v Královéhradeckém kraji zlepšila, je třeba zmínit, že se největší pokles udál během minulého víkendu. Od úterý se index rizika drží na stejné hodnotě.

Za posledních sedm dní nastala největší změna na Trutnovsku. Ještě minulý pátek byl index rizika na hodnotě 96, pro dnešní den klesl o rovných 50 bodů na 46. Trutnovsko se tak stalo nejméně rizikovou oblastí v Královéhradeckém kraji. Nejrychleji se nákaza tento týden šířila na Rychnovsku.

Index rizika v Královéhradeckém kraji:
* Aktuální hodnota / pokles za poslední týden.
  • Rychnovsko – 72 (-2)
  • Jičínsko – 69 (-3)
  • Náchodsko – 62 (-14)
  • Hradecko – 47 (-17)
  • Trutnov – 46 (-50)

Mírně klesl i počet nakažených

I co se týče pozitivních případů je Trutnovsko nejméně zasaženým regionem v Královéhradeckém kraji. Aktuálně je zde 339 případů. Nejvíce zasaženou oblastí zůstává Hradecko.

V Královéhradeckém kraji bylo k dnešnímu dni evidováno 2.267 případů COVID-19, to je o 447 nemocných méně. Zvedl se však počet úmrtí pacientů s covidem, těch bylo tento týden 49. O začátku pandemie jich zemřelo 434. Kromě Hradecka se počet nemocných drží ve všech okresech pod hranicí 500.

Počet případů v Královéhradeckém kraji:
* Aktuální počet / pokles za poslední týden
  • Hradecko – 675 (-264)
  • Náchodsko – 442 (-17)
  • Rychnovsko – 427 (-9)
  • Jičínsko – 384 (-84)
  • Trutnovsko – 339 (-28)

Kraj spustil testování pedagogů

V šesti nemocnicích v Královéhradeckém kraji se dnes spustilo dobrovolné testování pedagogů antigenními testy. To se týká přibližně 12 tisíc osob. Podle údajů ze škol o ně projevilo zájem téměř 25 procent z nich. Testovat se bude až do 18. prosince.

„Obecně platí, že nabízené plošné testování pomůže v zajištění co největší bezpečnosti jak zaměstnanců škol, tak i dětí a mládeže. Testování a trasování jsou klíčové nástroje pro zvládnutí nejen současné situace, ale i dalšího vývoje,“ sděluje hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).

Jedno z odběrových míst je i ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. To bude v provozu každý den od 7:30 do 16:00. „Žádáme všechny o řádné vyplnění všech údajů včetně mobilního telefonního čísla v rezervačním systému. Dále je třeba, aby na odběrové místo přicházeli občané s ochranou dýchacích cest a dodržovali hygienická pravidla,“ řekla vedoucí Oddělení nemocniční hygieny Lenka Hobzová.

Situace se lepší i v nemocnicích

V nemocnicích stále chybí personál. Tento týden bylo na nemocenské 312 zdravotníků z nemocnic Královéhradeckého kraje. Paradoxem ale je, že zdravotníci nejsou v karanténě, ale leží doma s jinými nemocemi – například chřipkou.

Prakticky všechny nemocnice v regionu se tak snaží vracet k plánované operativě a postupně rozšiřovat další zdravotnickou péči. To se děje v každé z nemocnic individuálně s ohledem na aktuální vývoj pandemie a personální situaci.

Podle informací serveru hlidacstatu.cz za poslední týden klesl i počet hospitalizovaných covidových pacientů. Minulý pátek v kraji bylo hospitalizováno 304, k dnešnímu ránu jich bylo 260. 29 z nich je aktuálně bez příznaků, 85 v lehkém stavu, 101 ve středně těžkém a 42 ve vážném stavu.

Co se týče obsazenosti jednotlivých lůžek, zde zůstává situace podobná té před týdnem. Na jednotkách JIP a ARO je volných 20 míst, lůžek s klasickým kyslíkem je volných pět.  

Ohodnoť článek

Foto FB: Oblastní nemocnice Trutnov a.s.

Štítky PES, covid, koronavirus, situace, Královéhradecký, kraj, přehled, týden, porovnání, statistika, index rizika, region, nemocnice, testování, kapacita, lůžka, JIP, Královéhradecký kraj, Protiepidemický systém České republiky, okres Trutnov, okres Rychnov na

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podle PES se za poslední týden situace v kraji zlepšila. Nadále klesá i počet nakažených  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.