Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vědci z UHK se učí předvídat zdravotní stav covidových pacientů. Vytvářejí speciální algoritmus

Netradiční přístup k léčbě pacientů s covidem mají studenti a pracovníci z Univerzity Hradec Králové. Vytvářejí speciální algoritmus, který bude umět předvídat vývoj zdravotního stavu pacienta.

Zhoršené dýchání – jeden z nejčastějších stavů pacientů s koronavirem. Není však jediný. UHK proto v těchto dnech pracuje na jakési databázi zdravotních stavů. A právě k jejich vyhodnocení pomůžou speciálně navržené algoritmy.

„Právě tyto algoritmy budou největším přínosem celého projektu. Díky nim budeme moci sledovat progres onemocnění a vyhodnocovat stav pacientů,“ uvádí Filip Studnička z Katedry fyziky Přírodovědecké fakulty UHK, který na nich pracuje. Ve finále tak budou studenti schopni předpovídat jakým způsobem se zlepší nebo zhorší stav pacienta.

„Lékařům to pomůže nejen včas zasáhnout při zhoršujícím se průběhu nemoci, ale zároveň i přeložit pacienta na jiné oddělení,“ dodává Studnička.

Univerzita Hradec Králové na projektu spolupracuje s Technologickou agenturou ČR, ta do něj vynaložila 2,5 milionu korun. Společně věří, že se podaří vyvinout takovou databázi, která by mohla být sdílena mezi lékaři v celé České republice.

„V současnosti spolupracujeme s nemocnicemi v Trutnově a Chrudimi, kde postupně osazujeme lůžka, a o zapojení dalších institucí už jednáme,“ Richard Cimler, vedoucí Centra pokročilých technologií Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové.

Ohodnoť článek

Foto UHK

Štítky UHK, Technologická agentura, ČR, Hradec Králové, vědec, studium, algoritmy, covid-19, koronavirusm příznaky, tvorba, databáze, předvídání, pacient, zdraví, Univerzita Hradec Králové, Technologická agentura ČR, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z UHK se učí předvídat zdravotní stav covidových pacientů. Vytvářejí speciální algoritmus  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.