Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Martin Hanousek na svou funkci náměstka zatím nerezignoval. Nechci dát možnost vzniku nové koalice s komunisty, tvrdí

Ačkoliv byl Martin Hanousek iniciátorem rozvázání koaliční smlouvy, sám svůj post náměstka primátora ještě neopustil. Čeká až ho odvolá zastupitelstvo, které tak pravděpodobně učiní na pondělním zasedání. Svoje rozhodnutí odůvodnil slovy, že jedině takto může zabránit vzniku nové koalice s podporou komunistů.

"Naše rezignace by otevírala vrátka vládě ODS a ANO za podpory KSČM, a to nechci. Proti tomu budu aktivně bojovat. Snažíme se o nové složení koalice z demokratických stran," řekl Martin Hanousek. Do pondělního jednání zastupitelstva tak na svoji funkci rezignovat nehodlá.

Zároveň dodal, že by se nebránil nové široké koalici. Jedinou podmínkou je to, aby ANO a KSČM skončilo v opozici. Nově vládnoucí koalice by tak podle Hanouska mohla vzniknout ze Změny pro Hradec a Zelených, ODS, Hradeckého demokratického klubu, Pirátů a Koalice pro Hradec.

Zástupci ANO a ODS dnes znovu zopakovali, že jednou z možných variant pokračování ve vedení města je menšinová koalice. Ta by hledala svoji podporu mimo jiné i u komunistů. "Nevím, proč by nám mělo vadit, že některý z našich návrhů podpoří mimo jiné i klub KSČM. Domníváme se, že je rozjeto tolik věcí, které by měly zajímat i jiné kluby, včetně opozičních zastupitelů," řekl primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS).

Jak se bude situace ve vedení Hradce Králové vyvíjet dál, bude pravděpodobně jasné nejdříve pojednání zastupitelstva. To je v plánu na pondělí 7. prosince.

Zelení přicházejí o vedoucí pozice v orgánech města

Zmiňovaný prozatímní náměstek Martin Hanousek se sice drží ve vedení města, ale už přišel o svoje místo v představenstvu společnosti Tepelné hospodářství. A není jediný, kdo o své místo přišel. Společně se Zelenými vypovědělo 26. listopadu koaliční smlouvu i hnutí Změna pro Hradec. To mělo Iva Králíčka v dozorčí radě společnosti Městské lesy. I ten byl ze své funkce odvolán.

"U odvolání členů orgánů není třeba mít důvod, ale myslím si, že nám všem je zřejmé, že je to otázka politická," řekla náměstkyně primátora Věra Pourová (ANO).

V Hradci Králové vyhrálo komunální volby hnutí ANO, v zastupitelstvu má 11 mandátů. ODS získalo pět křesel a Změna pro Hradec a zelení tři. V opozici jsou Hradecký demokratický klub se 7 mandáty, Piráti s pěti mandáty, lidovecká Koalice pro Hradec se třemi mandáty a KSČM také se třemi křesly.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB: Martin Hanousek

Štítky Martin Hanousek, Zelení, koalice, Změna pro Hradec, rozpad, Hradec Králové, politika, vyjednávání, odstoupení, náměstek, radnice, magistrát, komunismus, ODS, ANO 2011, KSČM, Česká pirátská strana, Hradecký demokratický klub, Alexandr Hrabálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Hanousek na svou funkci náměstka zatím nerezignoval. Nechci dát možnost vzniku nové koalice s komunisty, tvrdí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.