Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Benešovku od rekonstrukce dělí jediný podpis. Vzdá se majitel svého obchodu?

Rekonstrukce Benešovy třídy v Hradci Králové řeší radnice několik let a stále se nedařilo dojít k řešení. Nyní vedení krajské metropole tvrdí, že je vše připravené. Od získání územního řízení dělí město údajně pouze podpis dohody mezi magistrátem a Milanem Moupicem – majitelem obchodu.

Třída Edvarda Beneše (dříve Marxova třída) na Moravském Předměstí v Hradci Králové měří zhruba 1.200 metrů. Začíná u kruhového objezdu s Palachovou ulicí a končí u výjezdní stanice záchranné služby. Podle údajů z radnice zde aktuálně bydlí zhruba 10 tisíc lidí.

Magistrát města Hradec Králové před časem podepsal smlouvu o spolupráci se zástupci společenství vlastníků jednotek na Benešově třídě. Zároveň získal i 75 procent souhlasů od vlastníků dotčených pozemků. Získání územního rozhodnutí ale poslední čtyři roky stojí na dohodě mezi radnicí a Milanem Moupicem, který vlastní na Benešově třídě malý obchod.

„Po mnoha letech velmi složitých jednání konečně město dospělo k dohodě s majitelem prodejny elektromateriálu, který odmítá dát souhlas do územního řízení,“ řekl novinářům Pavel Marek předseda ANO v Hradci Králové. Podle náměstkyně Věry Pourové (ANO) s podpisem souhlasí obě dvě strany.

Aby si Hradecká Drbna ověřila tvrzení paní náměstkyně, kontaktovali jsme i pana Milana Moupice. Na dotaz, zda nám může potvrdit společnou dohodu jen odpověděl: „Nic vám potvrzovat nebudu“. Následně položil telefon.

Současná podoba dohody mluví o výměně. „Město vytipovalo jiný komerční objekt, který vyměníme za tento domeček,“ řekla redakci náměstkyně Pourová. Majitel obchodu tak dostane nové prostory a jeho stará provozovna se bude moct zbourat. Což je nezbytně nutné pro zahájení územního řízení.

Černé na bílém? Ještě zdaleka ne

To, že Milan Moupic dohodu podepíše a obchodu se skutečně vzdá slíbil paní náměstkyni Pourové pouze ústně. Technicky ještě žádnou dohodu podepsat nemůže. Nejdřív ji musí schválit zastupitelstvo, které bude zasedat v pondělí.

„Mám trochu obavy z toho, jak do té věci vstupuje strašně moc lidí. Jsou to politici, jsou to sousedé i SVJčka. Každý z nich přináší své názory,“ dodala Pourová. I tak ale věří, že by mělo zastupitelstvo aktuální návrh smlouvy schválit. Pak už to bude záležet jen na panu Moupici.

Benešovka měla být chloubou Hradce Králové

„Ještě za socialismu byl na Benešovce obchod na obchodu. Jezdila jsem tudy s kočárkem a žádné místo nebylo prázdné,“ vzpomíná Dagmar Pirková, která bydlí opodál. Šlo například o Fitness shop, Včelařské potřeby, obchod s pokladnami a regály, Prior nebo Podlahářství.

Ještě dnes můžeme zhruba v polovině třídy narazit na ceduli „Autoservis, Autobazar“. Šipka však odkazuje ke 100 metrů vzdálené garáži, kterou už desítky let nikdo neudržuje. Prakticky hned na tom samém místě najdeme i poutač na obchod s mořskými plody. Na první pohled je však jasné, že poslední ryba tu byla před více než 15 lety.

„Po revoluci to šlo od desíti k pěti. Nikdo si toho nevšímal a dopadlo to takhle,“ řekl František Pirk, manžel Dagmary. Nejvíc si stěžuje na rozpadlé a propadající se chodníky, které už na několika místech Technické služby Hradec Králové uzavřely.

„Na Benešovce tenkrát bydleli vysoce postavení lidé. To nebylo bydlení pro obyčejné. To byl samý lampasák, policajt nebo politik,“ vzpomíná Dagmar. Podle ní se v 70. letech minulého století neřešilo, zda člověk bydlí v králikárně. V dnešní době už to může řadě lidí vadit.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Benešova, Marxova, třída, rekonstrukce, Hradec Králové, uzemní, řízení, dohoda, smlouva, podpis, výměna, zastupitelstvo, obchod, Edvard Beneš, radnice, Věra Klásková, Magistrát města Hradec Králové, Pavel Marek, Moravské Předměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Benešovku od rekonstrukce dělí jediný podpis. Vzdá se majitel svého obchodu?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.