Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

V pravé poledne se krajem rozezní sirény. Tentokrát se zkouška konat bude

Ačkoliv byla zkouška sirén během pandemie několikrát odložena, tentokrát se konat bude. V Královéhradeckém kraji se nepřerušovaný tón ozve v pravé poledne. Trvat bude 140 sekund.

„Přezkoušení poplachových sirén hasičů slouží ke kontrole systému varování obyvatelstva před hrozícím nebo již vzniklým nebezpečím, v důsledku mimořádné události, popřípadě krizové situace a postupnému získávání návyku činnosti občanů na varovné signály Hasičského záchranného sboru,“ řekla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Pro zkoušku se používá takzvaný zkušební tón. Ten uslyšíme z elektronické sirény nebo místního rozhlasu zapojeného do systému varování. Před ním se ozve hlášení, že jde o zkoušku sirén.  

Poslední dva měsíce bez zkoušky

Kvůli nouzovému stavu a současné pandemické situaci se poslední dva měsíce zkouška sirén nekonala. Sirény nezněly v poledne ani na jaře - první dubnovou a květnovou středu, tedy během první pandemické vlny.

O zrušení akustické zkoušky koncových prvků varování a vyrozumění rozhodl generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky Drahoslav Ryba.

Zkoušku sirén na sociálních sítích

Na sociálních sítích najdeme celou řadu skupin, která se zkouškám sirén věnuje. Za zmínku však stojí ta s názvem „Polední siréna“ – tu najdeme na Twitteru. Její správce vždy po dobu zkoušky sirén drží prst na písmenku „u“. Po ukončení zkoušky svůj post zveřejní.  

Své příspěvky správce skupiny přidává pravidelně od roku 2010. Zajímavostí je to, že v roce 2010 začínal na statusech, které obsahovali 139 písmen „u“. Při poslední zkoušce sirén jich bylo 279.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky zkouška, sirény, Královéhradecký, kraj, nouzový, stav, ČR, hasiči, varování, sociální, sítě, Twitter, Královéhradecký kraj, Hasičský záchranný sbor, Drahoslav Ryba, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pravé poledne se krajem rozezní sirény. Tentokrát se zkouška konat bude  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.