Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Policisté varují před kapsáři i internetovými podvodníky

S blížícími se vánočními svátky stoupá riziko podvodů i osobních krádeží. Policisté Karlovarského kraje proto přináší několik preventivních rad, abyste se nestali obětí protiprávního jednání, jak v reálném, tak virtuálním světě.

„V případě, že jste ještě své vánoční dárky nepořídili prostřednictvím internetu a chystáte se na nákup do obchodních nákupních center, věnujte zvýšenou pozornost svým osobním věcem, které mějte pod neustálým dohledem. Zkušenému kapsáři stačí jen několik málo vteřin k tomu, aby Vám odcizil mobilní telefon, peněženku, doklady či celé příruční zavazadlo. Doporučujeme nosit finanční hotovost odděleně od dokladů a platebních karet. Své mobilní telefony mějte také řádně zabezpečeny v uzavřené kapse,“ nabádá policejní mluvčí Věra Hnátková.

Ta dále upozorňuje i na nebezpečí při placení platební kartou či při výběru z bankomatu. Tady by majitel karty nikdy neměl zadávat PIN v případě, že se jeho blízkosti nachází někdo cizí nebo někdo cizí narušuje jeho takzvanou diskrétní zónu. V případě, že si majitel karty PIN nepamatuje, měl by ho nosit odděleně od platební karty a měl by ho mít dobře uschován.

„Při nakupování je nutné mít také stále pod dohledem svá příruční zavazadla a nikdy je nenechávat volně položená v nákupních vozících. Také by se neměl podceňovat moment, kdy je ukládán nákup do vozidla. I tady doporučujeme mít svou kabelku či peněženku vždy pod dohledem,“ pokračuje policejní mluvčí.

S blížícími se vánočními svátky stoupá i riziko podvodného prodeje či nabídek výhodných půjček. Podomní prodejci a poskytovatelé různých služeb bývají mnohdy velmi přesvědčiví a neodbytní.

„Lidé by si měli dávat velký pozor na to, komu otvírají dveře nebo koho dokonce pouští do svého bytu nebo domu. Tady je důležité nepodlehnout vidině levného nákupu nebo zprostředkování na první pohled výhodných půjček. Doporučujeme nesdělovat cizí osobě, která přijde s takovou nabídkou žádné osobní údaje a nic hned nepodepisovat. Je dobré, si u dané společnosti nejprve ověřit, zda se nejedná o podvod. V případě půjčky je vždy rozumnější ji sjednávat u ověřených poskytovatelů těchto služeb,“ říká dále Věra Hnátková.

A velké nebezpečí hrozí i v případě nákupu na internetu. Tady policisté vyzývají k velké obezřetnosti. Pozor si mají zákazníci dát už při výběru e-shopu a i zde je na místě používat ty ověřené. „Peníze za zboží radíme nikdy neposílat předem. Je vždy lepší a vhodnější volit způsob platby dobírkou. Může se tak předejít možnému zklamání. V případě registrací do služeb nebo e-shopů na internetu, je vždy dobré používat různá a kvalitní hesla, aby nemohlo dojít k prolomení nebo zneužití uživatelského účtu. A poslední velmi důležitá rada se týká internetového bankovnictví. V žádném případě se do něj nepřihlašujte z odkazu v emailu, může se totiž jednat o podvod,“ dodává policejní mluvčí s tím, že pokud se i přes tyto rady stanete objetí protiprávního jednání, bezodkladně se obraťte na nejbližší policejní služebnu nebo volejte linku 158.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky krádeže, prvence, e-shop, podvod, půjčka, Karlovarský kraj, policie, rada, Vánoce, Internet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté varují před kapsáři i internetovými podvodníky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.