Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

(NE)OBYČEJNÍ: Vykašlali jsme se na práci v Praze a založili si farmu, říkají Susovi. Splnili si tak celoživotní sen

Návod na to, jak si splnit celoživotní sen? Možná právě příběh Marty a Radka Susových. Jejich vyprávění začíná podobně jako v pohádce. Oba se potkali při práci na ministerstvu v Praze. Odtud odcestovali na Nový Zéland a následně založili ekofarmu Bílý mrak v Šachově kousek od Týniště nad Orlicí. Jak už tomu ale bývá… Ne vždy byla ta cesta jednoduchá.

„Konkrétně já jsem z Prahy. Manžel se do hlavního města přistěhoval a oba jsme se potkali na ministerstvu životního prostředí,“ začíná své vyprávění Marta Susová. Čerstvě zamilovaní byli plní elánu, a tak je napadlo, že by mohli vyrazit do světa. Rok cestovali po Novém Zélandu a Austrálii, ale po návratu do Prahy to nebylo ono.

„Manžel už začal pokukovat po nějakém místě, kde by se dalo hospodařit. Chtěl změnit životní styl,“ vzpomíná Marta.  Radek už si s myšlenkou pohrával od vysoké školy. Postavit si ekofarmu někde mimo Prahu pro něj byl velký nesplněný sen. „Na jedné brigádě jsem při škole dělal na biofarmě, která se zabývala pěstováním zeleniny,“ řekl Radek Sus.

Zhruba rok po návratu do České republiky začali vybírat pozemky, které si mohli dovolit. Nakonec se jim zalíbilo v Šachově kousek od Týniště nad Orlicí. Krásná parcela v pěkné přírodě. Problém byl v tom, že samotné budovy byly v dezolátním stavu. Chtělo to rekonstrukci, a ne malou.

Pořídili jsme si farmu a tři děti. Všechno najednou

Když si Susovi v roce 2005 kupovali svojí vysněnou farmu, čekali zároveň své první dítě. Na pozemku stále jen holý barák, který byl prakticky neobyvatelný. „Ta první zima byla hodně studená,“ vzpomíná Radek. Topilo se na plotně, v koupelně byla kamna na dřevěné uhlí.

Radek byl ale přesvědčený, že to zvládnou. Zároveň měl obavu z toho, že pokud se z Prahy neodstěhují a nevyužijí této příležitosti, už v hlavním městě zůstanou napořád. Susovi mají nakonec tři krásné děti, které se jim narodily během rekonstrukce, která skončila v roce 2013. „Dělali jsme to postupně. Od podlah, přes elektřinu k novému topení,“ vzpomíná Radek.

Pro lidi tady jsme byli divný, vzpomíná Marta

Pochopitelně jsme se manželů ptali, zda se jim po Praze zasteskne. Marta konec konců opustila město, kde celý život vyrůstala. „Spíš se mi stýská po přátelích a rodině. Když jsme se přestěhovali sem, byli jsme pro ty místní lidi tak trochu divný,“ směje se Marta. Než si našla přátelé i na novém místě, chvíli to trvalo. Nyní mají Susovi s místními a sousedy dobré vztahy.

Radek nemluvil až tak o stesku, jako možnostech. Jeho koníčkem jsou například bojové umění, těm se mohl v Praze věnovat prakticky denně. V Šachově jsou jeho možnosti omezené. Nedá se však mluvit o tom, že by si stěžoval. „Ale po Praze jako takové se mi fakt nestýská,“ dodává s optimismem v hlasu.

BIO produkty, jablečné mošty i ubytování

Jejich životní styl se odstěhováním z Prahy změnil prakticky o 180 stupňů. Místo pětiminutové jízdy tramvají a rychlého nákupu v obchodě si pěstují velkou část potravin sami. „Kromě jablek pěstujeme švestky, asijské hrušky, třešně, doplňkově zeleninu jako je například dýně hokaido nebo mrkev,“ vysvětluje Radek. Na pozemcích kolem farmy se pasou ovce a husy. „Jablka zpracováváme na mošt, případně i s příchutí zeleniny,“ dodává Marta.

Krom farmaření manželé nabízejí i ubytování. Po rekonstrukci hlavní budovy od roku 2013 nabízí celkem 25 lůžek v osmi pokojích. Ty společně s terasou, společenskou místností a krásnou přírodou. "Našimi hlavními hosty nebo zákazníky jsou spíše skupiny, které cvičí jógu, party cyklistů nebo rodiny s dětmi nebo k nám pravidelně jezdí rodinné centrum t s aktivitami pro maminky na rodičovské dovolené," říká Marta. 

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto bilymrak.cz

Štítky (NE)OBYČEJNÍ, rohovor, ekofarma, Radek, Martina, rodina, Susovi, sen, rekonstrukce, cíl, Bílý Mrak, Šechov, Královéhradecký, kraj, příroda, služby, Praha, statek, Šachov, Nový Zéland, Týniště nad Orlicí, pozemek, zelenina, Ministerstvo životního prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

(NE)OBYČEJNÍ: Vykašlali jsme se na práci v Praze a založili si farmu, říkají Susovi. Splnili si tak celoživotní sen  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.