Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Farmáři z Broumovska podali ústavní stížnost. S útoky vlků jim došla trpělivost

Farmářům došla trpělivost s dokola se opakujícími útoky vlků na Broumovsku. Už více než dva roky se snaží soudně pozměnit zákon, aby mohl být počet volně žijících vlků v přírodě regulován. Nyní tak podali ústavní stížnost proti rozsudku Nejvyššího soudu, který zamítl jejich dovolání proti rozhodnutí Městského soudu Praha.

Podle farmářů je situace nadále neúnosná. Zprávy o zardoušených ovcích a roztrhaných kusech dobytka z Broumovska chodí velice často. Náhrady od státu přitom nestačí krýt jejich ztráty. Soud si však stojí za svým. Podle něj je vlk chráněné zvíře a je zakázáno zasahovat do jejich vývoje.

A právě kvůli tomuto tvrzení nemají chovatelé legální způsob, jak bránit sebe nebo svoje zvířata. Podle jejich vyjádření je jen otázkou času, kdy vlk zaútočí na některého z nich.

"Stížnost mimo jiné ukazuje na Švédsko a Norsko, kde řeší stejný problém a kde od ledna a února 2018 již probíhá legálně odstřel dvou třetin vlků, kteří dané lokality ohrožují," říká advokátka chovatelů Jana Zwyrtek Hamplová. I podle jejich slov jsou náhrady nedostačující. Je to jako by se rezignovalo na požární ochranu a proplácelo se jen to, co shoří.

Zatímco dříve se obětí vlků stávaly především ovce z nedostatečně zabezpečených výběhů, nyní vlčí smečka dokáže překonat už i ostnatý drát a elektrické ohradníky.

Posledně vlci útočili několik metrů od rodinných domů

V česko-polském pohraničí mezi Krkonošemi a Orlickými horami žije podle odhadů CHKO Broumovsko více než 20 vlků ve třech smečkách, které mají jádro teritoria na polské straně hranice, ale vydávají se i na Broumovsko či Trutnovsko.

Poslední větší útok vlků se stal v polovině listopadu Ve Vysoké Srbské u Machova na Broumovsku. Chovatelce Janě Jirmanové vlci zadávili jednu ovci a další čtyři těžce poranili. O dalším útoku Hradecká Drbna psala v polovině října. Danielovi Škodovi z Heřmánkovic zadávili vlci osm ovcí a dva chovné berany.

Například Vlastimil Vejrosta se po padesáti letech rozhodl s chovem skončit. Už neměl sílu na to, bojovat se stále častějším útokem vlka. V polovině prázdnin mu vlci v ohradě zardousili poslední tři kusy. „Chovu ovcí se věnuji skoro padesát let. Vlci na moje ovce zaútočili už poněkolikáté a teď jsem přišel o všechno. Už nemám sílu pokračovat v chovu dál,“ řekl v létě chovatel.

Postižení chovatelé mohou žádat o odškodnění krajský úřad – je potřeba do deseti dnů od útoku podat žádost a doložit ji zprávou od veterináře.

Podle odborníků se lidé vlků ve volné přírodě nemusí bát. Podle některých chovatelů se vlci na Broumovsku chovají nestandartně a troufaleji, to je však podle Správy CHKO Broumovsko nepravděpodobné.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lubomír Hajný (LDVI)

Štítky vlci, smečka, Broumovsko, zardousit, usmrtit, foto, pastevec, případ, ovce, skot, kráva, tele, chov, soud, obžaloba, stížnost, ústavní stížnost, příroda, Praha, Jana Zwyrtek Hamplová, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mirek Dorber

DOBRY DEN MUJ NAZOR NA VLKA JE TEN ZE CIM VECI SMESKA TIM JE JISTI ZE ZAUTOCI NA CLOVEKA BEZ PROBLEMU A ZE PRIPADI TU JSOU NE U NAS ALE JINICH ZEMICH VLK JE PREDATOR JAKO JE PUMA LEV A TD. JEDINEC NIC NEUDELA ALE SMECKA 20 30 A VICE CLENU STIM PROBLEM JE NEMAJI ZABRANI JDOU JAKO LEV A JINA ZVIRATA ZA POTRAVOU

Sobota, 5. prosince 2020, 06:16Odpovědět

Tereza Šťovíčková

Dobrý den, jsem dcera farmářů z Broumovska. Předpokládám, že paní Kašová žije ve městě, v paneláku a ma doma maximálně čivavu. Vážená, vůbec netušíte jaka je realita. Než začnete psát nějaká moudra do komentářů, tak si zjistěte fakta. Myslím, že je hodně farmářů, kterým můžete jezdit past ovce a byt u nich 24h denně. A nebrecime, koname. Můžete přijet na neplacenou brigádu a poté pište příspěvky.

Středa, 2. prosince 2020, 19:29Odpovědět

Šípek Petr

Možná to jednou budou muset farmáři dělat podobně, jako to bylo řečeno v souvislosti se špačky ve filmu Bobule: "Abyste mohli střílet, musí mít hejno aspoň tisíc hlav" "A kolik má tohle hejno hlav?" "Tisíc...."

Středa, 2. prosince 2020, 19:00Odpovědět

Jitka Bžunková

A co na to ochránci zvířat-myslím oveček.Kolik si taková ovce vytrpí,když jí vlk potrhá a ona za jakou dobu odejde na věčnost.To nikomu nevadí????

Středa, 2. prosince 2020, 18:21Odpovědět

Mirek Říha

CHKO Broumovsko má cc 400 km čtverečních a žije tam 20-40 vlků - odhady se různí podle autorů. Yellowstonský národní park má cca 9000 kilometrů čtverečních což je více než 20x více a žije tam podle oficiálních údajů cca 100 vlků. Je to úplná divočina bez sídel člověka. Což Broumovsko není. Snadno si spočítejte kolik by teda mělo bvýt vlků na Broumovsku. Vlk neloví z hladu (většinu ulovených zvířat nekonzumuje) ale z přirozenosti. Opravdu ho tady chceme? Pokud ho tu ekodevianti chtějí, měli by platit škody a všechno spojené s jeho existencí zde ze svého. Státní zájem to není a vzhledem k počtům vlků v německu a na slovensku se nejedná o ohrožený druh.

Středa, 2. prosince 2020, 11:56Odpovědět

Adeline Virginia

On je problem hlavne v tom, ze Broumovsko je oblast turisticka. A takovemu kavkazskemu ovcakovi je srdecne jedno, jestli je to vlk, dite nebo cyklista, proste mu to vleze na uzemi, tak to zabije. A psi, kteri jsou mili k okolujdoucim lidem, zase nezazenou vlka. Takze v obydlenych oblastech pes reseni fakt neni.

Středa, 2. prosince 2020, 11:51Odpovědět

Martin Kulicka

Paní Kašová, jaksi jste nepochopila podstatné. Rozdíl mezi Alpami a lesem na Broumovsku. Člověk co tam jde do lesa na houby, nebo s kočárkem na procházku si ty pastevecké psy pořídit nemůže. Chápete? Proti smečce vlků mu nepomůže ani Rotwailer. Už jste to pochopila?

Středa, 2. prosince 2020, 09:39Odpovědět

Martin Kulicka

Podle mě vlk do naší přírody nepatří. Chápali to naši předci, proto vlky vyhubili. Ochranáři předpokládali, že vlk bude regulovat přemnoženou zvěř. Ale jak je již tradicí, opět se ochranáři mýlili. Podcenili mentalitu vlka, která mu říká proč bych se měl honit v lese za zvěří, když tady v ohradě mám menu a nikam mi neuteče. Je jen otázka času, kdy vlci napadnou lidi, nebo jejich zvířata co půjdou do lesa. Vlk totiž na svých instinktech nic neztratil.

Středa, 2. prosince 2020, 09:34Odpovědět

Honza Větrník

Střelená paní Kašová srovnává rozlehlé tisíce kilometrů čtverečních Alp s několika stovkami metrů na Broumovsku. Kdyby v Alpách byla stejná hustota vlků jako na Broumovsku, muselo bych jich tam žít asi 3 miliony káčo.

Úterý, 1. prosince 2020, 22:00Odpovědět

Honza Větrník

Žádný vlk ani medvěd do české přírody nepatří. Ten, kdo to zákonně zařídil a označil vlka jako chráněné zvíře spáchal trestný čin proti lidu a musí být potrestán. Vlky do jednoho vystřílet. Nebo naklonujte i tyranosaura a další predátory. Jsme Vážená paní Kašová v 21. století a rozpínáme se do kosmu, ne do dávnověku a zpět mezi zvířata. Kupte si na doma vlčáka a nerozumujte. Myslete také na děti v táborech a přírodě. Asi žádné nemáte a jste proto na hlavu.

Úterý, 1. prosince 2020, 21:57Odpovědět

Monika Kašová

Film Sněžná vlčice názorně ukazuje jak se vlk chová a jak v Alpách mají pastevci ovcí zabezpečeno stádo. Na jaře si pasák ovcí od chovatelů vyzvedne jejich stáda a žene je do hor na pastviny a vrací se s nimi na podzim a nemá takové ztráty jako naši chovatelé. A proč? Protože má pastevecké psy. Protože kdyby mu ovce dávili vlci, příští rok už by si nevydělal ani na slanou vodu. Jenže ono je jednodušší brečet a chtít vlky vystřílet, než si pořídit pastevecké psy a starat se o ně.

Úterý, 1. prosince 2020, 16:52Odpovědět

Jiří Kuchař

v indii zavraždili a seřrali vlci stovky dětí a odborníci pořád:kdepak,vlk je neškodné zvíře a na člověka neůtočí.proti těm magorům není obrany,jsou nepoučitelní a na lidech jim nežáleží.

Úterý, 1. prosince 2020, 13:22Odpovědět

Farmáři z Broumovska podali ústavní stížnost. S útoky vlků jim došla trpělivost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.