Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Obyvatelé Trutnovska si od ledna připlatí za vodné a stočné o pět procent navíc

Vodné a stočné na Trutnovsku podraží. Společnost Vodovody a kanalizace Trutnov (VAK) bude chtít za kubík dodané a odkanalizované vody 83,31 koruny. Může za to růst cen vstupů a potřeba zdrojů na rekonstrukci vodojemu v Horním Starém Městě, která byla zahájena v letošním roce a vyjde na čtyřicet milionů korun.

Tříčlenná domácnost zaplatí za vodu, při průměrné spotřebě 90 litrů na osobu a den, přibližně 8210 korun ročně. Oproti letošku si lidé budou muset v příštím roce sáhnout pro dalších 390 korun navíc. VAK zásobuje na Trutnovsku vodou přes 36 tisíc obyvatel.

Průměrná cena vodného a stočného v Česku je přibližně 90 korun za metr krychlový. Cena trutnovských vodáren je tedy pod republikovou průměrnou cenou. 

VAK Trutnov měl loni zisk 10,4 milionu korun po zisku 10,7 milionu korun z roku 2018. Dividendy firma nevyplácí a zisky po příslušných odvodech do podnikových fondů používá na investice do vodárenské infrastruktury.

Velkou investicí byla čistírna odpadních vod v Bohuslavicích

Nejdůležitější investicí byla v letošním roce dokončená stavba kalové koncovky v čistírně odpadních vod v Trutnově - Bohuslavicích. Stála šedesát milionů korun. Společnost reagovala na stále přísnější normy pro likvidaci čistírenských kalů. Nová technologie vyhnilý a odvodněný kal usuší a ten následně projde tepelným rozpadem.

Hlavními akcionáři vodáren jsou obce v čele s Trutnovem. Ten drží podíl přes 49 procent. Z řad obcí jsou dalšími významnými akcionáři Pec pod Sněžkou, Janské Lázně, Svoboda nad Úpou, Mladé Buky a Horní Maršov.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky voda, zdražení, Trutnovsko, rekonstrukce, okres Trutnov, Vodovody a kanalizace Trutnov, a.s., Horní Staré Město, Trutnov, investice, Česko, Bohuslavice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Trutnovska si od ledna připlatí za vodné a stočné o pět procent navíc  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.