Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Muzeum východních Čech nabídne adventní trhy online. Jak to bude fungovat?

V těchto dnech se na internet přesouvají výstavy, sportovní události, rozsvěcení stromů a nyní dokonce i adventní trhy. S nápadem přišlo Muzeum východních Čech Hradec Králové. Muzeum proto připravilo on-line projekt nazvaný „Advent v Hradci“, s virtuálními trhy a speciálním adventním kalendářem.

Pravděpodobně jediné online adventní trhy v Hradci Králové se budou konat na internetové adrese www.adventvhradci.cz. Projekt odstartuje na první adventní neděli 29. listopadu.

„Z původně zhruba 150 přihlášených lidových řemeslníků a tradičních výrobců jsme vybrali a oslovili téměř dvě desítky zpravidla nositelů prestižních ocenění: řemesla zapsaná i kandidující na seznam UNESCO, Nositelé tradice lidových řemesel ČR, Zlatý kolovrat či Mistr tradiční rukodělné výroby různých krajů z různých oborů a vytvořili jsme i pro ně a návštěvníky virtuální adventní trh,“ řekl ředitel Muzea východních Čech Petr Grulich.

Virtuální trh na webových stránkách muzea bude obsahovat například videa lidových řemeslníků, se zajímavostmi o tradici jejich řemesla a historií. Muzeum nabídne i samotné nakupování, podobně jako na klasickém vánočním trhu. Z trhu se totiž návštěvníci dostanou přímo k výrobkům jednotlivých řemeslníku.

„Nechte se třeba inspirovat, případně můžete podpořit řemeslníky nákupem v době, kdy téměř celý rok neměli možnost výdělku - a do konce letošního roku ani mít nebudou - a často jsou ve svízelné situaci,“ vysvětluje Lucie Peterková, tisková mluvčí muzea. Zároveň dodává, že prezentace a videa do online projektu Advent v Hradci udělali jednotlivý řemeslníci zdarma ve svém volném čase. „Jsme překvapeni, jak vřele na tuto nabídku oslovení výrobci reagovali. Pro většinu z nich jsme jediní, kteří na ně nezapomněli,“ dodala.

Adventní kalendář

Advent v Hradci Králové bude mít ještě jednu podstatnou část – tou bude adventní kalendář. Návštěvníci si budou moct každý den otevřít jedno virtuální okénko. V něm najde například moderní umění, hudbu, mluvené slovo, divadlo, výstavu nebo další internetové zážitky.

Konkrétně na adventním kalendáři se podílela i filharmonie, Klicperovo divadlo, Divadlo Drak, Galerie moderního umění, městská knihovna a Český rozhlas. Každý z nich poskytl obsah minimálně do jednoho z okének.

V roce 2020 v Muzeu východních Čech vzniklo celkem 10 výstav, které i přes obě vlny koronakrize navštívilo téměř 13 500 lidí.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB: Muzeum východních Čech v Hradci Králové

Štítky Muzeum východních Čech, Hradec Králové, advent, trhy, kultura, online, internet, ČR, covid-19, koronavirus, alternativa, Advent v Hradci, adventní kalendář, řemeslo, muzeum, Petr Grulich, Česko, Světové dědictví UNESCO, koronavirová krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum východních Čech nabídne adventní trhy online. Jak to bude fungovat?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.