Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Oprava budovy Filozofické fakulty UHK zatím spolkla 10 milionu korun

V centru Hradce Králové stavbaři opravují interiér budovy Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové. Rekonstrukce začala v září a dosud vyšla na zhruba 10 milionů korun. Celkové náklady na rekonstrukci včetně přístavby budovy jsou 199,5 milionu korun. Hotovo má být do dubna 2022, kdy by měla navázat rekonstrukce sousední památkově chráněné univerzitní budovy Pedagogické fakulty.

Univerzita na projekt, který počítá kromě rekonstrukce budovy také s vybudováním přístavby na úkor parkoviště pro akademiky, získala dotaci od ministerstva školství 169,5 milionu korun.

V současnosti pokračují práce na sanaci půdních prostor postupným rozkrýváním záklopu a opravou střešních krovů, čištění omítek, bourání konstrukcí, otloukání vápenných omítek, demontáže různých dodatečných stavebních prvků, sanitárních zařízení a další práce spojené s vyklizením objektu. "Rekonstrukce běží v souladu s harmonogramem stavby a je proinvestováno asi pět procent z celkového rozpočtu, tedy zhruba deset milionů korun," řekl mluvčí UHK Jakub Novák.

Po dobu prací je veškerá činnost Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové přesunuta do budovy E v ulici Víta Nejedlého. Filozofickou fakultu hradecké univerzity v současnosti navštěvuje asi 1.200 studentů. Kvůli vládním opatřením, které mají zbrzdit šíření epidemie koronaviru, se většina studentů vzdělává on-line.

Obě univerzitní budovy na náměstí Svobody, budova Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové a Pedagofické fakultry, v roce 2015 dostaly novou fasádu včetně zateplení. Také rekonstrukce sousední Pedagogické fakulty se tak bude týkat hlavně interiérů. Rekonstrukce Pedagofické fakultry UHK by měla stát asi 250 milionů korun.

UHK vznikla v roce 2000 z Vysoké školy pedagogické. Nabízí studium na čtyřech fakultách, na fakultě informatiky a managementu, přírodovědecké fakultě, filozofické fakultě a pedagogické fakultě. UHK studuje zhruba 6,5 tisíc lidí, plus zahraniční studenti, kterých ale kvůli koronaviru v současném akademickém roce výrazně ubylo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto UHK

Štítky UHK, Filozofická fakulta, Hradec Králové, stavba, rekonstrukce, vysoká, škola, Univerzita, oprava, Filozofická fakulta Univerzity Hradec Králové, Jakub Novák, pandemie covidu-19, Vít Nejedlý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava budovy Filozofické fakulty UHK zatím spolkla 10 milionu korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.