Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

O zkoušky v autoškolách není bez jízd v kraji zájem. Podle autoškol se není čemu divit

Autoškolám současná situace v České republice dovolila pořádat alespoň závěrečné zkoušky. O ně není v Královéhradeckém kraji zájem. Podle oslovených autoškol se není čemu divit. Jen málo, jaký student si riskne přijít na zkoušku bez zkušebních jízd.

"Když má jít někdo ke zkouškám a měsíc neseděl v autě, tak je důležité, aby se před tím svezl. Zatím ale jezdit nesmíme. Takže to, co vymysleli, je naprostá kravina," řekla jednatelka Autoškoly Šlechta v Hradci Králové Zdeňka Šlechtová. Hlavním důvodem je i to, že na test mohou žáci přijít prakticky hned. Na zkoušku z jízdy však musí čekat. "Lidé to chtějí mít v jednom dni, často si na to berou v práci volno, takže je to celé nesmysl," dodala.

Několik desítek zájemců o řidičský průkaz čeká na zkoušky v autoškole Dopravního podniku Hradec Králové. I zde je ale situace podobná. Většina žáků, které podnik obvolal, nechce dělit závěrečné zkoušky do několika dní. „My jako autoškola nemůžeme fungovat, protože na zkoušku nikoho nemáme, nic to tedy neřeší," řekl vedoucí autoškoly hradeckého dopravního podniku Petr Weber.

Asociace autoškol vydala pro své členy doporučení, podle kterého by se autoškoly a zkušební komisaři měli soustředit na opravné zkoušky už přihlášených žadatelů, jimž byl původní termín zrušen. Dále by měli prioritně vykonávat zkoušky z profesní a odborné způsobilosti řidičů. Tím by se podle asociace snížil tlak na termíny zkoušek.

„Za volantem jsem neseděl několik týdnů. Nováček z toho rychle vypadne a rozhodně se necítím na to, jít teď dělat zkoušky,“ řekl redakci Hradecké Drbny Honza Plášil z Hradce Králové. Ten měl původně autoškolu dodělat právě v těchto dnech. Podle jeho slov bude potřebovat minimálně dvě jízdy, než půjde ke zkouškám. „Teorie se nebojím, ale jízdy v tu chvíli s největší pravděpodobností nedám,“ dodal.

"Bez jízd nemá cenu jít ke zkouškám,“ přiznává předseda asociace Ondřej Horázný. Některé autoškoly chtějí pořádat alespoň takzvané doplňkové jízdy. Tuto jízdu by mohl absolvovat student, který má odježděné klasické jízdy, aby si osvěžil, jaké je to sedět za volantem. Problém je v tom, že ve vládním nařízení není specifikováno, zda je tento druh jízd povolen či nikoli.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky autoškola, ČR, Královéhradecký, kraj, zkouška, jízdy, vláda, opatření, zákaz, doprava, vzdělání, covid-19, koronavirus, omezení, student, Česko, Královéhradecký kraj, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O zkoušky v autoškolách není bez jízd v kraji zájem. Podle autoškol se není čemu divit  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.