Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Personální situace v nemocnicích v Královéhradeckém kraji se lepší

Personální situace v nemocnicích v Královéhradeckém kraji se zlepšuje. Přesto v nich chybí z důvodu nemoci, karantén nebo ošetřování člena rodiny stovky zdravotníků. Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové dále klesá počet hospitalizovaných pacientů s COVIDEM-19.

"Personální situace se začíná zlepšovat, ubývá celkový počet v práci nepřítomných zdravotníků, ale stále v nemocnici chybí více než 300 zdravotnických pracovníků," řekl mluvčí hradecké nemocnice Jakub Sochor.

FN je největším zdravotnickým zařízením v hradeckém kraji, zaměstnává více než pět tisíc lidí. Minulý týden chyběla z různých důvodů asi desetina zaměstnanců. V nemocnici stále vypomáhají medici, vojáci, studenti zdravotnických škol či zdravotníci, kteří zareagovali na nemocniční výzvu s žádostí o pomoc.

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové se v pátek ráno léčilo zhruba 130 pacientů s covidem-19, z nichž téměř 40 vyžadovalo umístění na jednotkách intenzivní péče. Před týdnem se jich tam léčilo okolo 140 a týden před tím zhruba 150.

V porovnání s přelomem října a listopadu ubylo také vzorků vyšetřených v laboratoři hradecké nemocnice. "Například ve středu jich bylo necelých 600 a zhruba 190 z nich bylo pozitivních," řekl dnes Sochor.

Zpocené tělo pod ochranným oblekem a smrt z minuty na minutu. To je každodenní realita na náchodské covidové JIP

Zatímco si řada lidí stěžuje, že se jim v roušce špatně dýchá, oni tráví celou službu v respirátoru, rukavicích, ochranném štítu a igelitovém obleku, ve kterém je pořádné horko. Přestože jdou denně za hranici svých možností, na jejich oddělení...

Také v krajských nemocnicích klesají počty odběrů na COVID-19. "Lidí, kteří chodí na naše odběrová místa na covid testy, ubývá, například ve čtvrtek bylo vyšetřeno 456 lidí," řekla mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová.

Kapacita covidových lůžek v nemocnicích Královéhradeckého kraje byla k ránu zaplněna přibližně ze tří čtvrtin, v krajských nemocnicích se dnes léčilo zhruba 250 pacientů s covidem. "O něco větší tlak je stále na intenzivní lůžka, která jsou zaplněna téměř z 80 procent," uvedla Chytilová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky nemocnice, koronavirus, Královéhradecký, kraj, Fakultní, Hradec Králové, pacient, COVID-19, zdravotnictví, Královéhradecký kraj, zdravotnický pracovník, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Jakub Sochor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Personální situace v nemocnicích v Královéhradeckém kraji se lepší  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.