Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zpocené tělo pod ochranným oblekem a smrt z minuty na minutu. To je každodenní realita na náchodské covidové JIP

Zatímco si řada lidí stěžuje, že se jim v roušce špatně dýchá, oni tráví celou službu v respirátoru, rukavicích, ochranném štítu a igelitovém obleku, ve kterém je pořádné horko. Přestože jdou denně za hranici svých možností, na jejich oddělení umírá skoro polovina pacientů. Jak vypadá práce na covidové jednotce intenzivní péče v náchodské nemocnici?

Podobně jako v ostatních zdravotnických zařízeních i v Oblastní nemocnici Náchod zdravotníci zažívají nejvypjatější období za několik desítek let. Uzavřením urologického oddělení tu vznikla jednotka intenzivní péče pro covidové pacienty. A stále tu otevírají nové lůžkové kapacity.

„V okamžiku, kdy aktivujeme novou stanici, začínáme pracovat na přípravě stanice další. V říjnu jsme začínali s kapacitou 20 lůžek, ke konci měsíce to bylo již 166 lůžek. To vše při zachování kompletní akutní péče o pacienty z našeho regionu a zachování ambulantních provozů. Je třeba si však přiznat, že naše možnosti nejsou neomezené a že jsme již blízko našim maximálním možnostem,“ říká ředitel nemocnice Jan Mach.

Práce na covidovém oddělení připomíná zlý sen. Zdravotníci se tu neobejdou bez respirátorů, štítů, rukavic, ochranných obleků a neustálého dezinfikování rukou. Za svoji službu mají jednu hodinovou pauzu na oběd, kdy se tak tak stihnou svléknout z ochranného obleku, vydezinfikovat, dojít si na záchod, rychle něco sníst a pak se zase navléknout do igelitového obleku.

„Mně už to ani nepřijde, za ten měsíc si opravdu člověk zvykne. Ale je mi blbě od toho tepla, je mi fakt horko a jsem zpocená,“ popsala zdravotní sestra Michaela Mlčouchová pro Český rozhlas.  

I přes maximální nasazení celého týmu tu denně umírají lidé. Někdy z minuty na minutu. V jednu chvíli s pacientem mluvíte a o pár minut později ho musíte resuscitovat. Zdravotníci proto ani nemají prostor myslet na vlastní nepohodlí.  

„Ne že musíme, ale chceme pomoct. Nechci mluvit za všechny, ale já to vnímám tak, že nejde myslet na sebe. Děláme, co můžeme, přes svoje hranice,“ popisuje Mlčouchová s tím, že zatímco dříve se při službě starala o dva lidi, teď musí zvládnout pečovat o čtyři a více. A zdaleka nejde jen o seniory. Na covidové JIP leží i pacienti kolem padesáti let a mladší.

„Těžce nesu, když jde o lidi ve věku mých prarodičů, protože si to beru i tímhle stylem osobně. Ale přece jenom si už člověk řekne, je mu osmdesát, má leccos krásnýho za sebou. Ale když přijímáte padesátiletého člověka, třicetiletého, tak je to takové strašidelné,“ říká.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vít Hassan | Zdroj ČRo

Štítky koronavirus, Oblastní nemocnice Náchod, JIP, oblečení, jednotka intenzivní péče, pacient, Jan Mach, Český rozhlas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Soudek

Kdo chce může se zavřít doma s pytlem nudlí a do protichemického obleku. Ostatní chtějí svůj život , český stát je okrádá dost , ještě zavřít hospody a hadr na držku. Kdy už si to konečně nenecháme líbit ????

Čtvrtek, 12. listopadu 2020, 14:15Odpovědět

Jana Janatová

Kdo nezažil nepochopí ! Odmitaci rousek,řvoucí notorici či řvou ze jim zavřeli putyky atd všem těmto bych z celého srdce přála aby covid dostali ! A pěkně natvrdo se vším všudy ! Nic víc nic míň ! Potom by už konečně zavřeli ty své nevymachane huby !

Čtvrtek, 12. listopadu 2020, 13:55Odpovědět

Milan Soudek

Mášová jsi slepice . Zažil jsem bolševika a tato garnitura je ještě horší. zbaběle si necháme nařizovat a děláme co nám ten kdo nás okrádá nařídí. Nechat se okrádat a tupě poslouchat nebudu.

Čtvrtek, 12. listopadu 2020, 12:36Odpovědět

Mariana Mášová

Soudku / nepíši pane Soudku / , protože si to nezasloužíte , jste hloupý egoista , který zatím dobře asi proplouvá životem , a zatím neokusil nic zlého , jinak byste neměl takto sobecký a hnusný názor .

Čtvrtek, 12. listopadu 2020, 12:12Odpovědět

Milan Soudek

Rád bych okomentoval paní Michnovou je to pěkná kráva . Pokud někdo onemocní je to vina Číny a my jsme na to úplně zapomněli a ještě jim za to naši vládní přestavitelé polezou do řiti.

Čtvrtek, 12. listopadu 2020, 10:44Odpovědět

Ladislava Michnová

Ráda bych okomentovala níže uvedeného pana Soudka.Je to pěkný idiot a měl by si umýt nevymáchanou hubu mýdlem.Docela bych mu přála onemocnění Covidem, ať si hezky užije se vším všudy, včetně podpory dýchání.Chtěla bych poděkovat zdravotníkům JIP v Náchodské nemocnici za péči o mou sestru,která bohužel Covidu podlehla přes veškerou jejich péči.Hrozně mě uráží vyjadřování takových blbců,kteří neví o čem mluví.MUDr. L.M.

Čtvrtek, 12. listopadu 2020, 10:38Odpovědět

Milan Soudek

Oni si to vybrali nikdo je nenutil. Hadr na hubě nenosím , jen v nejnutnějších případech ano-

Čtvrtek, 12. listopadu 2020, 09:16Odpovědět

Zpocené tělo pod ochranným oblekem a smrt z minuty na minutu. To je každodenní realita na náchodské covidové JIP  |  Koronavirus  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.