Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Denní přírůstek nakažených koronavirem se snížil na třetinu, ale zatížení nemocnic se stále velké. Zdravotníkům navíc docházejí rukavice

Situace kolem pandemie koronaviru se v Královéhradeckém kraji pomalu zlepšuje. Podstatné je, že se nenaplnil nejčernější scénář přetížení nemoc a lékaři nemuseli rozhodovat, koho ošetřit a koho ne. Zdravotníkům ale docházejí rukavice. Jejich spotřeba v kraji je kolem milionu kusů měsíčně.

Zatímco koncem října byl v Královéhradeckém kraji denní přírůstek nakažených 1100 osob, nyní hygienici hlásí 400 nakažených denně. „Zatím se na našem přístupu k situaci nic nemění. Zatížení nemocnic je stále velké. Pacientů sice dlouhodobě nepřibývá, ale zároveň jejich počet neklesá. Podstatné je, že se ten nejhorší scénář nenaplnil,“ říká hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS) s tím, že doufá, že se situace nezhorší koncem měsíce. Momentálně je kraj přibližně na stejných číslech jako na začátku října. V nemocnicích je zhruba 20 % volných kapacit pro covid pacienty.

„Jestli je v něčem problém, tak to jsou ochranné pomůcky. Je jich dost, to je třeba říci… Výjimkou jsou ale rukavice. Ta spotřeba je v kraji kolem milionu kusů měsíčně. Je tak třeba vytvořit zásobu,“ řekl Červíček. Podle jeho slov je ale s dodavateli problém. Nedostatek rukavic řeší v posledních dnech zdravotnická zařízení po celé republice. Královéhradecký kraj se proto obrátil na stát a žádá o doplnění zásob ze státních hmotných rezerv. „Musíme pro naše zdravotníky zajistit dostatečnou zásobu. Bez rukavic pracovat nemůžou,“ dodává hejtman.

Královéhradecký kraj řeší ale i další problémy, které epidemie koronaviru přináší. „Pracovní skupina krajského krizového štábu se tento týden zaobírala například otázkou nakládání s těly zemřelých osob s covid-19. Personál pohřebních služeb je totiž stejně jako všichni zdravotníci vystaven riziku nákazy a je potřeba, aby hygienici upřesnili postupy při manipulaci se zemřelými,“ uvedl Červíček.

Největším problémem však stále zůstává chybějící personál v nemocnicích a sociálních zařízeních, kde vypomáhají studenti, dobrovolníci ale i vojáci.

Dnes ráno bylo v Královéhradeckém kraji podle hygieniků 3 539 aktivních případů nákazy covid-19. Nejvíce na Hradecku, Trutnovsku a Náchodsku. Celkem se už v kraji nakazilo přes 25 tisíc lidí. Aktuálně je s covidem-19 hospitalizováno v nemocnicích v regionu celkem 357 osob, z toho 71 je na jednotce intenzivní péče.

Ohodnoť článek

Foto Vít Hassan

Štítky koronavirus, rukavice, ochranné pomůcky, Královéhradecký kraj, nemocnice, zdravotnický pracovník, COVID-19, pandemie covidu-19, Martin Červíček, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Denní přírůstek nakažených koronavirem se snížil na třetinu, ale zatížení nemocnic se stále velké. Zdravotníkům navíc docházejí rukavice  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.