Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do škol se vrací prvňáci, druháci a děti ze speciálních základních škol. Díky tomu se ruší prázdninové jízdní řády v autobusové dopravě

Žáci z prvních a druhých tříd dnes opět usednou do školních lavic. Dosud u nich probíhala výuka na dálku kvůli epidemii koronaviru. Otevírají se i všechny ročníky ve speciálních základních školách pro handicapované. Na základních a středních školách bude zájemcům umožněna prezenční individuální konzultace. Ostatní žáci budou pokračovat v povinném vzdělávání na dálku.

S výjimkou speciálních a mateřských škol budou od dnešního dne pro děti a učitele ve školách povinné roušky i ve třídách. Stejně jako před uzavřením škol, i teď bude platit zákaz zpěvu a tělocviku. Ve školách by se také mělo víc větrat.  

O tom, kdy se vrátí do škol všechny děti, rozhodne vývoj epidemiologické situace. Další žáci a studenti by se mohli vrátit k denní výuce, pokud se situace dostane z pátého na čtvrtý stupeň rizika. K tomu by mohlo dojít od příštího týdne.

Po návratu do škol se třídy nebudou muset dělit do menších skupin, jako tomu bylo na jaře. Děti z různých tříd by se ale podle ministra školství Roberta Plagy neměly potkávat. Pokud bude tato podmínka dodržena, pro žáky prvních a druhých tříd budou fungovat i školní družiny.

Kvůli zhoršující se epidemiologické situaci, byly školy zavírány postupně v první polovině října. Základní školy přešly na výuku na dálku úplně od 14. října. Speciální školy se uzavřely 2. listopadu. Otevřené zůstaly jen školky.  

Autobusové jízdní řády se vrací do normálu

Díky návratu dětí do škol jsou ode dneška obnoveny i autobusové spoje v kraji. Ruší se tak prázdninový režim jízdních řádů. Omezení vlakové dopravy ale nekončí.

„Chtěl bych apelovat na rodiče a požádat je o zvýšený dohled nad svými dětmi. Pro mnohé z těch nejmenších je cestování do školy veřejnou dopravou nová zkušenost,“ říká radní Václav Řehoř (ODS) odpovědný za oblast dopravy. V Královéhradeckém kraji byla veřejná doprava omezena 19. října po vládních opatřeních. 

Ohodnoť článek

Foto Petr Bezděk

Štítky školy, návrat, 1., 2. třída, děti, autobusy, jízdní řád, prázdninový, Plaga, základní škola, pandemie covidu-19, Robert Plaga, Václav Řehoř, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do škol se vrací prvňáci, druháci a děti ze speciálních základních škol. Díky tomu se ruší prázdninové jízdní řády v autobusové dopravě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.